European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Az ország egyetlen egyetemista zsidó szervezete: Hillel

Bár rengeteg diákszervezet közül válogathatnak a diákok a kínai diákkörtől kezdve a feminista szervezeten át egészen a diplomatákig, zsidó diákszervezetet ezidáig még senki sem hozott létre. A Hillel Magyarország megtörte a jeget.

Minden 2015 tavaszán kezdődött, amikor is két zsidó fiatal úgy döntött, alkot valami újat, valami formabontót. Sokan talán kényes, vagy tabutémaként tekintenek a zsidóságra, így az, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen hivatalosan akkreditált szervezetként létezik a Hillel, igen nagy dolognak tekinthető.

 

 

HOGYAN KELL ELKÉPZELNI A SZERVEZETET?

 

Biztosan vagytok egy páran, akiknek a zsidó szó hallatán a nagykalap és a pajesz jut eszébe. Aki ellátogat a Hillel valamelyik programjára egyből szembesülhet vele, hogy ez bizony csak egy sztereotípia, és valójában semmi fura szemléltetőjellel nem rendelkeznek a zsidó fiatalok. Ugyanúgy esznek, ugyanúgy isznak és remek szokásaik, ünnepeik vannak.

 

Az, hogy ez egy zsidó szervezet, csupán annyit tesz, hogy a résztvevők megismerkedhetnek a kultúrával, érdekességekkel és találkozhatnak egyetemista zsidó fiatalokkal. A Hillel abszolút nyitott szervezet, így bárki csatlakozhat, aki csak úgy messziről érdeklődik a hagyományaik iránt. Hillel egyébként nem csak Magyarországon van, sőt: az egész történet Amerikából indult sok-sok évvel ezelőtt, ahol még a Harvardon vagy akár a Yale-en is virágzik a szervezet. Ezen kívül több európai országban is jelen van, és persze Izraelben. A Corvinus Egyetem tehát szép kis listára került fel általuk.

 

 

MIKET CSINÁL A HILLEL ITTHON?

 

Leginkább közösséget szervez, és kiszakítja a dolgokat a kontextusukból. Ezzel nem csak a zsidókhoz viszi közelebb a zsidóságot, de mindenki máshoz is. Már az első nagyobb eseményük is beírta magát a történelembe, ugyanis a megnyitást jelző szalagot maga az (akkori) amerikai konzul vágta el a Hillel terjeszkedési vezetőjével. Ezt követően szmokingos pincérek szolgálták fel a finomabbnál finomabb falatokat, fellépett a Showder Klub egyik sztárja és az este egy koncerttel zárult, ami után hajnalig tartott a mulatság.

 

A fiatalok már tűkön ültek, hogy mi lesz a folytatásban, és nem is kellett sokat várniuk: következő alkalommal egy újabb különleges rendezvény született az Ankert nevű szórakozóhelyen. Ezalkalommal a szervezők az egyik zsidó ünnep (Szukkot) alkalmából szerveztek egy szombatfogadást. Az ünnep különlegessége, hogy ilyenkor bambuszból készült sátrakban mulatnak, így az Ankert egyik terme is ennek fényében alakult át.

 

A harmadik esemény ismét egy ünnep köré épült, ez a Pesach, amikor egy hosszú vacsora keretében emlékeznek a zsidó nép Egyiptomi kivonulásáról. Ez szintén egy felkapott étteremben zajlott, és a rengeteg CEU-s diáknak köszönhetően több, mint 20 nemzetiség képviseltette magát. Nyáron az ünnepi sort egy felhőtlen balatoni hétvége követte, aminek aztán abszolút semmilyen vallási tartalma nem volt: strand, vízibicikli, hajó és buli.

 

Legutóbb pedig az első egyetemen szervezett zsidó újévet szervezték meg a Hillel tagjai a Corvinuson, amiről még az izraeli sajtó is beszámolt. Az érdeklődők száma pedig azóta még jobban növekszik. Ennek örömére a szervezet még több egyetemet szeretne bevonni a programjaiba, amit már novemberben el is kezd egy egész Budapestet érintő ruhagyűjtés keretein belül.

 

Csatlakozz te is!

 

 

 

Rubin Eszter

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

 

Vonatkozó linkek:

http://www.szombat.org/hagyomany-tortenelem/egy-rabbi-ilyen-vicces-is-lehet-hillel-egyetemi-diakszervezet-alakult

http://akibic.hu/kozosseg/item/2827-ez-a-vilag-legnagyobb-zsido-diakszervezete

https://www.youtube.com/watch?v=tOYseO7Fw1E

Published: Thu, 03/11/2016 - 01:03


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!