Portal Ewropew taż-Żgħażagħ
Informazzjoni u opportunitajiet għaż-żgħażagħ madwar l-Ewropa.

EVS Guide III. rész – Utána

Háromrészes sorozatunkban az EVS önkéntességet járjuk körül. Arról már írtunk, mire és hogyan készülj fel a projekt előtt, körbejártuk a külföldön töltött idő nehézségeit és örömeit, most pedig jöjjenek a praktikák a projekt zárására!

Egyszer minden jónak vége szakad – tartja a magyar mondás. Azt, hogy az EVS projekt végét ki hogyan éli meg, ezer-és ezer tényező befolyásolja. Egy-egy rövid távú önkéntességet (2-4 hónap) a fiatalok hipp-hopp lezárnak, ám amikor már közel egy évet élsz egy adott országban, akarva-akaratlanul sajátoddá válnak a kinti szokások. Velem legalábbis így volt. A személyes élményeimet is megosztom, így tartsd észben, veled lehet, hogy máshogy lesz!

 

 

VISSZAINTEGRÁLÓDÁS

 

Akár két, akár tizenkét hónapig vagy önkéntes, az első hetek még a rutinos világjárókat is összezavarhatják. A kultúrsokk teljesen természetes jelenség – mint ahogy erről az előző részben is írtunk – és kell idő, míg az ember megszokja az adott ország vérmérsékletét. Előjönnek az imádni való – és persze a kifejezetten bosszantó helyi szokások. Mint, ahogy hazaköltözésedkor is.

 

Amikor az ember legalább háromnegyed évet él külföldön, a hazai helyzetet megtanulja egy másféle szemüvegen keresztül látni. Felerősödnek a kulturális kontrasztjaink, érzékenyebbek lehetünk a mindennapi dolgokra, a hazai politikára, felerősödnek az ország hibái és erősségei. Ezzel meg kell küzdeni, amint kilépünk a terminálról és magunkba szívjuk a hazai levegőt.

 

Kevés olyan EVS önkéntest ismerek, akik egyéves projektben vettek részt, és mindent ugyanott tudtak folytatni, ahol anno abbahagyták itthon. Sokan arra esküsznek, hogy a projekt után még egy-két hónapig vegetáljunk, de én szinte azonnal munkába álltam. Nekem ez segített újra megszokni a magyar környezetet.

 

 

HONVÁGY

 

Míg a projekted ideje alatt nem egyszer rád törhet az ország, a család és a barátok hiánya, hazaköltözés után, éppen a fogadó országod felé lesz honvágyad.

 

Nem kell megijedni, ez az élet rendje, elvégre nem egy kéthetes nyaraláson voltál távol az otthonodtól. Berendezkedtél, kialakítottad a környezeted, barátokat, szerelmeket, tapasztalatokat és élményeket szereztél.

 

Ugyan mindez idővel enyhülni fog, nekem néha még így, három évvel a projekt lezárása után is feltör. Pedig nem panaszkodhatom az itthoni helyzetemre sem: imádom a munkámat, megszoktam a környezetet, új lakhelyet és barátokat szereztem. Ám amit a legnehezebben viselek, hogy már nem tehetem meg, hogy másfél óra utazás után a tengernél legyek. A legjobban az segített nekem, amikor visszamentem látogatóba, vagy máshová utaztam el és az EVS projektem alatt megismert emberekkel találkoztam. És persze, hogy van egy csomó magyar ex-EVS önkéntes barátom, akikkel egymást támogatva éljük meg az „újra itthon” élmény nehézségeit és csodáit.

 

 

WHAT? VAGYIS IZÉ, MI?

 

Hacsak nem Angliában voltál önkéntes, nagy esély van arra, hogy legalább két nyelven kell a mindennapokat megélned. Míg a lakásban – már ha többen laktok, és mindenki más országból jött – az angol a közös nyelv, a munkahelyeden az ország nyelvét kell beszélned. Én ennek köszönhetően tanultam meg a kilenc hónap alatt kapásból hármat: angolul otthon, spanyolul a munkában, katalánul pedig az utcán kellett kommunikálnom.

 

Nem szabad meglepődni tehát azon, hogy amikor hazaköltözöl, és mikor reflexből válaszolsz, nem magyarul jönnek elő a szavak. Érdemes erre felhívni a környezeted figyelmét, kiemelve, hogy nem felvágni akarsz, csak át kell állnod, hiszen itthon minden az anyanyelveden működik. Van, akinek szinte azonnal megy, nekem még a második hónapban is voltak ebből fakadó vicces szituációim – bár tagadhatatlan, hogy a mai napig tudatosan spanyolul vagy angolul gondolkodom és keresem azokat a lehetőségeket, amikor ezeken a nyelveken kell kommunikálnom, hogy fenntartsam az eddig megszerzett tudást.

 

 

PRAKTIKUMOK

 

Mint az első részben is írtuk, vannak dolgok, amiket nem árt szüneteltetni, lezárni a projektkezdés előtt. Hazatérésedkor ne feledkezz meg a magyar TB és telefon előfizetés újraaktiválásáról, ha nem szeretnél horribilis számlát kapni fél éven belül.

 

Munkavállaláskor – legyen akármilyen jellegű a megpályázott pozíció – mindig emeld ki, hogy éltél külföldön és ott ilyen-olyan kompetenciákat szereztél. Manapság egyre több fejvadász- és munkaerő kölcsönző cég ismeri (és elismeri) a Youthpass-t, amit érdemes a CV mellé csatolni. Akár évekkel később is: én lassan három éve lakom ismét itthon, s épp a múlt héten láttam hasznát állásinterjún a spanyol tapasztalataimnak.

 

Fejleszd a nyelvet! Pár hónap alatt is, egy év alatt pedig főleg jól el lehet sajátítani egy-egy idegen nyelvet, ha minden nap azt hallod/látod. Ahhoz, hogy ne kerüljön feledésbe, mielőbb iratkozz be egy nyelviskolába és vizsgázz le belőle, keress azon a nyelven beszélő ismerősöket és használd, amikor csak tudod! Sosem tudhatod, mikor lesz egy olyan lehetőséged, amikor az aktív nyelvtudásnak köszönhetően lesz előnyöd (pláne, ha valamilyen különleges nyelvről beszélünk).

 

 

Fülep Bálint

 

              

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Pubblikat: Tne, 24/10/2016 - 19:07


Tweet Button: 

Links relatati


Info for young people in the western balkans

Teħtieġ għajnuna jew parir espert?

Staqsina!