Portal Ewropew taż-Żgħażagħ
Informazzjoni u opportunitajiet għaż-żgħażagħ madwar l-Ewropa.

EVS kalandok hangokon, képeken át

Az EVS önkénteskedés, több mint egy utazás. Ez maga a kaland, ahol olyan ajtók nyílhatnak ki, melyre senki sem gondol. Kapcsolatokra, barátokra találhatunk, ha igent mondunk az ismeretlenre és a Hang-Kép Egyesület adta lehetőségekre.

HANG-KÉP EGYESÜLET ÉS A TÁRSADALMI FELELŐSSÉG

 

Az ember életében számos esemény meghatározó lehet, amely befolyásolhatja gondolkodásunkat, mindennapi életünket, de még a jövőnket is. Nem csak az a fontos, hogy önmagunkat kifejezhessük, hanem hogy legfontosabb üzeneteinket is eljuttassuk a nagyvilág számára. Ehhez viszont szükség van olyan szervezetekre, akik egyrészt az információk közvetítésében segítenek, másrészt pedig kulcsot adva a kezünkbe megismertetnek minket az ismeretlennel, ahol igazi kalandok várnak ránk.  Ha igazán ezt szeretnénk, akkor nincs más dolgunk csak felülni a vonatra és elmenni Debrecenig, ahol a Hang-Kép Egyesület megvalósíthatja mindezt.

 

Az Egyesület 2000-ben jött létre és elsősorban tömegkommunikációval foglalkozik. Aki ellátogat, hozzájuk megismerkedhet a nyomtatott és az elektronikus sajtóanyagok, az online média, a nyilvános beszéd, és az ismeretterjesztő hang- és képanyagok elkészítésének fortélyaival, a kezdetektől egészen a végterméken át. Továbbá a fiatalok közelebbről is megtapasztalhatják, hogy milyen a média világa, miközben gyakorlati tudásra tesznek szert, amely a későbbi tanulmányaik és munkájuk során igazi előnyt jelenthet számukra.

 

Nem utolsó sorban pedig lehetőség van önkénteskedésre, hiszen  a Hang-Kép Egyesület 2006 óta az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) fogadóhelye is, 2009-től pedig küldő szervezetként is tevékenykedik így, ahogy ők fogalmaztak- „A nagyrészt debreceni kötődésű munkatársakból álló egyesület az utóbbi évben bővült partiumi, kárpátaljai, francia, és észt tanoncokkal, akik önkéntes munkájukkal európai kulturális és közéleti megközelítéseket csempésztek be az alföldi lokálpatriotizmusára büszke csapat világszemléletébe.” (Forrás: INNEN)

 

 

"HALLASD A HANGODAT!"

 

Az EVS program keretében az itt dolgozó fiatal önkéntesek rádióműsorokat, televízió műsorokat, valamint rövid animációkat készítenek. A témák sokszínűek, elsősorban a kulturális azonosságok és különbözőségek a helyi, illetve a nemzetközi ifjúsági munka területére fókuszálnak.

 

Az Egyesület küldő és fogadó szervezetként megteremti azt a teret, ahol a résztvevők nem csupán az utazás izgalmát élhetik át, de kipróbálhatnak új dolgokat is, miközben felfedezik a világ sokszínűségét és önmagukat. Nem-formális oktatás keretében, kiváló szakemberekkel együttműködve ötletet kaphatnak az elképzeléseik megvalósításához. Különböző ifjúsági és kulturális eseményeken fotózhatnak, a közösségi média platformjain oszthatják meg a tanultakat, önálló projekteket is készíthetnek és belekóstolhatnak az újságírás, a rádiózás és a szerkesztőségi munkafolyamatokba. Ezenfelül szélesíthetik látókörüket, új készségeket sajátíthatnak el, kifejthetik véleményüket, a közösség részévé válhatnak és nem utolsó sorban  nyelvet tanulhatnak.

 

Az Egyesületnek több partnere van az Európai Unió tagállamaiban.  Eddig kb. 20 főt fogadtak, és nagyjából 40 főt küldtek ki a program keretén belül. A szervezet a kezdetektől fogva teljes körű segítséget és információt nyújt a jelentkezők számára. Legyen az egyéni tanácsadás, önéletrajz, motivációs levél megírása, felkészítő képzés vagy épp a kiutazással kapcsolatos információ nyújtása. Folyamatosan tartják a fiatalokkal a kapcsolatot és miután hazatértek igyekeznek minden helyi programba is bevonni őket, ahol nem csupán kamatoztatni tudják tudásukat, de tovább fejleszthetik azt.

 

 

ÖNKÉNTESKEDÉS SZÍNFOLTJAI

 

A Hang-Kép Egyesület honlapján számos fiatal önkéntes pozitív véleményét olvashatjuk:

 

„A projektem keretében rövid filmeket, videókat és különböző helyi és nemzetközi ifjúsági eseményeket bemutató audiovizuális termékeket készítettem. Részt vettem a Mobilitárs magazinműsor készítésében, ami az Észak-alföldi régió ifjúsági szervezeteit mutatta be. Sok referencia munkával (média termékkel) térek haza, ami igen hasznos lesz, hiszen ezen a területen szeretnék munkát vállalni.” ( Fórizs Attila, EVS önkéntes)”.

 

„Egy francia és magyar művészek közötti cserét szerveztem. Ennek része volt az ötletek összegyűjtése, a művészek felkutatása, a kiállítóterek megszervezése, egyeztetés a partnerekkel, az utazás megszervezése és a projekt ideje alatti tolmácsolás és fordítás. Amikor hazamegyek Franciaországba, én is szeretnék alapítani egy egyesületet.” ( Pierre Baudchon, EVS Önkéntes, Franciaország).

 

Keresztesi Andrea az Egyesület EVS elnöke elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolnak a fogadó országokkal. Fontosnak tartják a kölcsönös partneri viszonyt. Eddig a résztvevőktől is pozitív visszajelzéseket kaptak. Az önkéntesség egy igazi önismereti utazás. Akár az itt eltöltött idő, akár a kinti idő során a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy rátaláljanak életcéljaikra és olyan képességek birtokába jussanak, melyekkel mindezt el is tudják majd érni, meg tudják valósítani álmaikat és végső soron érvényesülni, boldogulni tudjanak majd az életben.

 

Andrea szerint a legfontosabb, amit figyelembe kell vennie a jelentkezőknek: „Tevékenységet válassz, ne országot. Olyan lesz az EVS-ed, amilyennek te szeretnéd tenni, sok múlik rajtad.”

 

 

 

Tupi Zsófia

 

Kép forrása: INNEN

              

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.