European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

A diákmunka ma már több, mint polcpakolás és szórólaposztás

Egyetemistaként minél előbb olyan munkát jó keresni, ami kiegészíti tanulmányaidat; a munkaerőpiacon nem lehet elég korán kezdeni a tapasztalatszerzést. Sok cég előszeretettel hirdet fizetetlen gyakornoki állásokat. Van egy jobb ötletünk!

Diákként az egyetem mellett dolgozni nem csak azt jelenti, hogy az ember tudatosan tervezi a jövőjét, hanem magától értetődő, hogy szeretne lassan-lassan a saját lábára állni, amihez ha tetszik, ha nem, pénzre is szükség van. Éppen ezért a diákok szívesebben keresnének fizetéssel járó gyakornoki munkát az általánosan elterjedt fizetetlen gyakornoki pozíciók betöltése helyett. A munkáltattók közül sokan tisztában vannak azzal, hogy manapság a későbbi sikeres elhelyezkedéshez elengedhetetlen a frissdiplomásként már megszerzett munkatapasztalat. (A nemzetközi színtéren is elterjedt fizetetlen gyakornokságok ellen éppen ezért számtalan kampány indult, mint például a fairpay CAMPAIGN, a B!ngoJustPay kampánya, az Interns4Interns, vagy a média által felkapott aktivista, David Hyde felszólalásai, aki egy sátorban lakott Genfben, mert az ENSZ fizetetlen gyakornokaként nem futotta neki albérletre.)

 

Eltérő utakon

 

Egy szó, mint száz, a fizetetlen gyakornokságok elől menekülve érdemes körülnézni a diákmunka közvetítőknél, hiszen szemmel láthatólag felismerték (ahogy egyre több cég is), hogy számukra kedvező feltételekkel foglalkoztathatnak diák státuszú gyakornokokat. A munkavállalók így szakmai tapasztalatra tehetnek szert, fizetést is kapnak, és a rugalmas munkaidőnek köszönhetően az egyetemi óráikat is be tudják préselni a napirendbe. Az átlagos gyakornoki munkák a legtöbb esetben ugyanis nem részmunkaidősek, és még kevésbé rugalmasak (a szakértők is hangsúlyozzák a fokozott rugalmasság és alkalmazkodóképesség szükségességét).

 

A diákmunka közvetítő szervezetek jó része honlapján már külön részleget szentel a szakmai gyakorlatként is elfogadott diákmunkák hirdetésére. Ezeket sokszor „szakmai program”, „szakmai gyakorlat” és hasonló címkék alatt találhatsz meg, elkülönítve a szakmai gykorlatok között kevésbé megjelenő diákmunkáktól, például a hostesskedéstől, szórólapozástól, vagy éppen a különböző raktári és egyéb munkáktól.

 

Az órabérek széles skálán mozognak: bruttó 700 forinttól egészen 1200-1300 forintig is terjedhetnek az ajánlatok, attól függően, hogy milyen jellegű munkáról és melyik cégről van szó. Kifejezetten sok a lehetőség a HR, a kommunikáció, a sales, a marketing, a pénzügy-számvitel és az informatikai területen, de a szállodaiparba készülőknek és a mérnökhallgatóknak is érdemes nézelődniük, illetve bárkinek, hiszen egy-egy lehetőség szinte bármilyen szférában adódhat.

 

Néhány oldal, ahol érdemes elkezdened nézelődni:

 

Y Generáció Iskolaszövetkezet - https://ydiak.hu/

 

Meló Diák – http://melodiak.hu/

 

MŰISZ Iskolaszövetkezet - http://www.muisz.hu/

 

Jobb Kezek Iskolaszövetkezet - http://jobbkezek.hu/

 

euDIÁKOK - http://www.eudiakok.hu/

 

Fürge Diák Iskolaszövetkezet - http://www.furgediak.hu/

 

Pannon Work Iskolaszövetkezet - http://diakmunka.pannonwork.hu/

 

I Love Diákmunka - http://www.ilovediakmunka.hu/

 

Mind-Diák Szövetkezet - http://www.minddiak.hu/

 

Drubina Kamilla

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Published: Mon, 03/10/2016 - 14:02


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!