European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Diákreporters wanted

Ki ne akarna Lois Lane, a Daily Planet újságírója lenni? Ki ne akarná elmondani a véleményét? A lehetőség adott: nem kell hozzá más, mint kreativitás, és nem utolsó sorban egy szerkesztőség!

Diák rEPorters, avagy az esély a te kezedben van

 

Az Európai Unió számos olyan kezdeményezést tudhat maga mögött, amelyben a diákok a főszereplők. A Diák rEPorters egy újabb remek lehetőség, hogy megtudjuk, mi a véleményük a középiskolásoknak!

 

Az Európai Parlament támogatásával a Prime Time Marketing Kft. „Rádiózz, interjúzz, alkoss véleményt, és vond be diáktársaidat is a párbeszédbe!” jeligével pályázatot hirdetett minden középiskolás diák, iskolarádió és iskolaújság szerkesztő számára, akit érdekel a média, és szívesen formálja társai véleményét az Európai Unióval kapcsolatban.

 

Ez egy országos verseny, amelynek során az iskolák tehetséges tanulói két fordulóban mutathatták meg, milyen riporterek is lennének. 2015 szeptemberében indult el a diákújságíró verseny, melyben több mint harminc középiskolai „szerkesztőség” vett részt. Az első fordulóban a jelentkezők által  feldolgozott témák az Európai Unión belül is fontos kérdéseket vetnek fel. Ilyen pl. a migráció, környezetvédelem, ifjúság- és oktatáspolitika, vagy épp a nemek közötti egyenlőség. A legfontosabb cél, hogy elinduljon egy párbeszéd, egy vita, amelyhez a kommunikációs csatorna és eszközök tárházából bármit felhasználhatnak. Legyen az rádió, közösségi média vagy online sajtó, a legfontosabb, hogy írott anyagként vagy multimédiás tartalomként jelenjen meg. A győzelemre akkor volt esély, ha minél több helyen hallatják hangjukat a diákok.

 

Az első fordulóban hét regionális győztes született. A nyereményük, hogy részt vehettek egy háromnapos médiatréningen, ahol elismert szakértőktől tanulhattak; a témák a videóvágástól az interjúkészítésig, a közösségi média használatától a tudósítások megírásáig terjedtek, mindezt sok elméleti és gyakorlati szakmai tudással fűszerezve.

 

A második fordulóban a hét csapat egész napos európai uniós tematikájú iskolanapot tartott, ahol az iskola osztályai egymással versenyeztek. Mindeközben a középiskolai újságírók folyamatosan jelen voltak, és az esemény minden egyes pillanatát dokumentálták. Interjúk, fotódokumentációt, cikkeket jelentettek meg online felületeken, regionális újságokban, rádióban és helyi televíziókban.

 

And the winner is…

 

„A pályázat célja az volt, hogy közelebb hozzák a fiatalokhoz az uniós témákat és magát az Európai Parlamentet, és a média iránt érdeklődő diákoknak terepet adni kreativitásuk kibontakoztatására.” /Szervezők: Bogádi Judit és Székely Réka, a Prime Time Communications munkatársai/

 

A program országszerte több mint 3000 diákot mozgatott meg. Számos helyi és megyei lap segítette és támogatta a résztvevők munkáját. Több száz tudósítás, cikk, interjú született meg a verseny alatt. A DiákReporters országos diákpályázatát végül a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium The Ice/Bear Project szerkesztősége nyerte. A nyertes csapat a környezetvédelemmel foglalkozott, és felhívta a nagyközönség figyelmet ennek aktualitására, nélkülözhetetlenségére. Túl azon, hogy interjút készítettek szakemberekkel és az utca embereivel a témában, számos intézményt is meglátogattak, valamint óvódákban tartottak előadást a környezettudatos magatartásról. A média adta lehetőségeket teljes mértékben felhasználták. Legyenek ők a példa arra, hogy a tehetség ott van mindenkiben, és csak együtt tudunk változást elérni a világban.

 

Egy új generáció születése

 

Miért fontosak az ilyen versenyek? Egyrészt, mert közelebb hozzák egymáshoz a fiatalokat, általuk interakcióba lépnek egymással, és közös gondolkodásra sarkalják egymást. Másrészt egyre több fiatal tehetség van, akik egy-egy ilyen lehetőség alkalmából bontogathatják szárnyaikat. Nem utolsó sorban pedig a diákok a jövő generációi, érdekli és foglalkoztatja őket a körülöttük lévő világ. Részt kívánnak venni az életüket befolyásoló döntések meghozatalában, és nem félnek kimondani, mit gondolnak.

 

Fontos lenne, ha még több olyan pályázat látna napvilágot, ahol a fiatalok megmutathatják, milyen újságírói vénával rendelkeznek. Hiszen ez a generáció képes olyan dolgokra rávilágítani, olyasmire rákérdezni az interjúalanyoknál, amire a több éve a szakmájukat végző profik talán már nem is gondolnának.

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

 

A kép forrása: Prime Time Communications

 

Published: Wed, 18/05/2016 - 18:57


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!