Portail européen de la jeunesse
Informations et possibilités pour les jeunes en Europe

Het werk van een jongerenvertegenwoordiger

Tibbe (21) is jongerenvertegenwoordiger Europese zaken. Het is een serieuze en verantwoordelijke taak, die Tibbe met veel enthousiasme en plezier vervult.

Er zijn acht jongerenvertegenwoordigers in Nederland. Twee voor UNESCO, twee voor Duurzame ontwikkeling, twee voor de Verenigde Naties en twee voor Europese zaken. Samen met Sjoukje (22) vervult Tibbe deze laatste functie.

 

“Ik ben altijd wel iemand geweest die het belangrijk vond om op te komen voor de positie van jongeren. Ik wilde van jongs af aan altijd al de wereld veranderen. Toen ik de functie voor jongerenvertegenwoordiger Europese zaken voorbij zag komen, dacht ik: dit is een kans om mijn idealen om te zetten in daadwerkelijke verandering!” Toch twijfelde Tibbe even om te solliciteren. Hij was immers net begonnen met zijn studie. Maar al gauw overtuigde een goede vriend hem dat het echt wat voor hem zou zijn. Bijkomend voordeel (of eigenlijk nadeel) was dat Tibbe zijn achillespees had gescheurd en hele dagen op de bank doorbracht. “Dag in, dag uit… Ik had toch niks te doen. Dus ik heb al mijn energie gestopt in het schrijven van allerlei plannen en ideeën hoe we jongeren bij het voorzitterschap van Nederland kunnen betrekken en hoe we jongeren wat actiever kunnen maken voor Europa. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Op die manier ben ik door de Algemene Vergadering van afgelopen juni verkozen om jongerenvertegenwoordiger te zijn.”

 

Sindsdien is Tibbe ontzettend druk. Hij reist heel Nederland door. Maar wat doet hij nu eigenlijk precies? “Wij vormen de brug tussen het klaslokaal en de politieke instanties in Den Haag en Brussel. Onze taak is om de belangen van jongeren te behartigen. We vertegenwoordigen jongeren bij de Europese Unie en de Raad van Europa. Het gaat in de politiek heel vaak over jongeren, maar jongeren moeten ook zelf voor hun belangen opkomen. Een tijdje terug zijn de jongerenvertegenwoordigers daarvoor in het leven geroepen.” Om erachter te komen wat jongeren eigenlijk vinden, gaat Tibbe vaak naar middelbare scholen. Hier geeft hij gastlessen en vraagt hij jongeren om hun mening over allerlei onderwerpen. “Misschien is dat wel het leukste deel van mijn werk. Ik vertel 2o minuten over Europa en het laatste half uur zeg ik tegen de klas: kom maar! Wat vind je? Ik ben het er zelf niet altijd helemaal mee eens, maar dat is minder relevant. Het gaat uiteindelijk om wat Nederlandse jongeren vinden. Er komen de meest creatieve ideeën uit. Jongeren kunnen in oplossingen denken. Dat is iets wat jongeren kunnen aanbieden. Kijk, wij willen meepraten, wij hebben ideeën, kom maar door! Dat is wel het ding waar ik het meeste energie van krijg. In mijn ogen ben je niet jongerenvertegenwoordiger geworden omdat je zo graag in de politiek actief wil zijn, maar omdat je het leuk vindt om met jongeren dit soort dingen te doen!”

 

Tibbe’s grote droom is om in Brussel een cultuurverandering voor elkaar te krijgen. “Wat mijn ultieme doel zou zijn om in Brussel het systeem te veranderen. Dat ze niet meer alleen maar denken in kaders, over zo veel procent van je begroting, etcetera. Dat we veel meer kijken wat we willen bereiken met zijn allen; wat is het doel? Ik zou graag een verandering in de manier van denken willen realiseren. En als er één groep is in de samenleving die nog open-minded is, die goed out of the box kan denken, die in staat is om die veranderingen door te voeren, dan zijn dat jongeren. Dat is mijn drijfveer om dit werk te doen.”

Publié: Mar., 10/05/2016 - 09:30


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Besoin d'aide ou de conseils ?

Poser une question