Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

EVS in my school; Dubrovnik & Split

EVS20
Povodom 20. godišnje EVS-a, Info zona u suradnji s udrugama Argonauta i Maro i Baro organizirala je predstavljanje EVS-a koje su realizirali volonteri Malgorzata i Sergio u dvije splitske i jednoj dubrovačkoj srednjoj školi.

Europska volonterska služba već dva desetljeća omogućava mladima diljem Europe da otputuju na nekoliko mjeseci, pa do godinu dana u stranu zemlju volontirajući u nekoj organizaciji civilnog društva. Iskustvo EVS-a prilika je mladima za učenje stranog jezika, upoznavanje novih kultura, navika i običaja, stjecanje prijatelja, volonterskog iskustva i uspomena za cijeli život. Stoga je ovaj put aktivnost predstavljanja EVS-a organizirana u školama, kako bi što više mladih čulo sve o mogućnostima koje im pruža EVS. 

 

Udruga Argonauta već je godinama domaćin mnogim volonterima iz raznih dijelova Europe a od siječnja 2016. Murter je na godinu dana dom Malgorzati iz Poljske i Sergiu iz Španjolske koji su odlučili svoje iskustvo EVS-a podijeliti s ostalima. Stoga je u srijedu, 4. svibnja održano predstavljanje EVS u Dubrovniku u Turističko-ugostiteljskoj školi. Preko trideset učenika trećeg razreda slušalo je pozorno iskustva dvaju volontera te su se raspitivali o EVS-u; mogućnostima prijave, načinima financiranja, zemljama koje mogu posjetiti, vrstama posla koji mogu obavljati.

 

Volonteri su, putem neformalne prezentacije i zabavnog interaktivnog kviza, predstavili učenicima sve o EVS-u, te im otkrili svoje dojmove života na Murteru koji se uvelike razlikuje od sredina iz kojih dolaze; Valencije i Gdanjska. 

 

Nakon Dubrovnika volonteri su posjetili i dvije splitske škole - privatnu jezično-informatičku gimnaziju Leonardo da Vinci i Turističko-ugostiteljsku školu. U dvije splitske škole Malgorzatu i Sergia slušalo je preko 100 učenika koji su imali pregršt pitanja za mlade volontere Učenici su putem ove aktivnosti dobili mnogo korisnih i konkretnih informacija a Malgorzata i Sergio oduševljeni su reakcijama učenika kao i ljepotama Splita i Dubrovnika. 

 

Učenicima su, uz sve, predstavljene i udruge Info zona, Argonauta i Maro i Baro te Eurodesk i Europski portal za mlade. 

Objavljeno: pet, 06/05/2016 - 16:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!