Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Üres üzletek, kreatív ötletek

A Nyitva! fesztivál keretein belül a kiválasztott jelentkezők április elejétől május végéig ingyenesen használhatnak régóta üresen álló üzlethelyiségeket, hogy kipróbálhassák ötleteiket és bemutatkozzanak a közönségnek és vásárlóknak.

Miről szól a fesztivál?

 

Az fesztiválon részt vevő üzleteket felajánló magánszemélyek jól járnak, hiszen a „beköltöző” vállalkozók az üzlethelyiségeket berendezik és felújítják, így azok kapósabbá válhatnak majd, ha visszakerülnek a piacra. Az egy hónapos próbaidő lehetőséget nyújt akár arra is, hogyha beválik az ötlet, a most „ingyenes bérletből” hosszú távú bérleti szerződés váljon. Ez természetesen előnyöket nyújt a vállalkozónak, hiszen nem kell rögtön egy sikeres hónap után költözködnie, illetve a helyiség kiadója is könnyebben döntheti el, hogy szeretne-e helyet adni az adott kezdeményezésnek.

 

A projektet a KÉK, vagyis a Kortárs Építészeti Központ indította. Pályázatukra idén – a tavalyi siker után – 70 ötlettel jelentkeztek, ebből 28 jutott tovább a tréningre és jutott el odáig, hogy valóban megnyissa üzletét.

 

Néhány megismerésre váró ötlet

 

A Paulay Ede utcában műterem és kortárs művészek bemutatkozó helye (Paulay19) nyílt meg. Itt a látogatók számos kézműves technika kipróbálására is lehetőséget kapnak, tehát itt nem csupán gyönyörködhetünk a termékekben, hanem mi magunk is alkothatunk, ráadásul profik segítségével. A Cimbi és Mandula Műhely nyitotta meg a legzöldebb boltot a Tompa utcában, ahol újrahasznosított design termékeket vásárolhatunk, és betekintést nyerhetünk a kertészkedés alapjaiba is.

 

A Villányi úton nyílik a Nano, ahol a gyermekek alkothatnak kedvükre, szabadon. Saját rajzaikat készítik el nekik lemosható tetoválás formájában, rajzolhatnak a falakra, és kifejezetten nekik szóló sétákon ismerkedhetnek meg a város nevezetességeivel. Szintén a Villányi úton kap helyet a Szurikáta Alapítvány üzlete is, akik cukorbeteg gyerekek számára szerveznek programokat. A Hungary to Go-nál újszerű ajándékokat vásárolhatunk, ha külföldi rokonaiknak nem a sablonos szuvenírekkel szeretnénk kedveskedni. A RePityke pedig azt tűzte ki célul, hogy bemutassa az embereknek, hogyan lehet újrahasznosítani, felújítani kidobásra szánt dolgainkat.

 

A Vitkovics Mihály utcában a Gondnok projekt keretein belül 30 nap alatt 30 műalkotást mutat be Kádár László nyugdíjas teremőr, míg a Door pedig átjárót nyit a kultúrák között, és igyekszik azokat minél közelebb hozni egymáshoz.

 

A Kazinczy utcában az AZÉRT közreműködésével a Magyar Plakát Társaság fiatal alkotói kapnak lehetőséget a kiállításra. A Budapest Like program keretében valóban művészi plakátokat csodálhatunk majd meg a város szívében, egyébként is impozáns környezetben.

 

A hivatalos megnyitóra április elsején került sor, amit egy közös séta követett az újonnan megnyitott üzletek között. Erről sajnos már lecsúsztunk, de májusig még bőven van időnk, hogy ne csupán egy, de akár az összes újonnan nyílt boltot végiglátogassuk. Hiszen sose tudhatjuk, lehet, hogy az elsők közt járhatunk majd a jövő sikeres vállalkozásainak üzleteiben.

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: p., 08/04/2016 - 22:34


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!