Europäisches Jugendportal
Informationen und Chancen für junge Menschen in ganz Europa.

Az Adománytaxi háztól házig megy

A kezdeményezés, ami még gyerekcipőben jár, de már most rengeteg embernek segített, hogy adományaikkal támogathassák a mélyszegénységben élő embereket.

Ha már lépni sem tudsz a felhalmozott ruhakupacoktól, ha adakoznál, de nem tudod, hova és nem tudod mit, akkor az Adománytaxi neked is a segítségedre lehet. A kezdeményezésről az Adománytaxi megálmodóját Horn Tamást kérdeztük.

 

Mikor és milyen céllal indult útjára az Adománytaxi?

 

Az Adománytaxi ötlete a nyári menekültválság idején fogalmazódott meg, amikor rengeteg civil fogott össze, hogy segítsenek a rászorulókon. Ez az együttműködés megindító és motiváló volt. Viszont ott motoszkált a gondolat, hogy ennél sokkal több ember segítene, de különböző okok miatt mégsem teszik. Frusztráló, hogy csak Budapesten hány embernek elegendő adomány ragad bent a rendszerben, mert nincs, aki elhozza. Így jött az Adománytaxi gondolata. Célunk, hogy a legelmaradottabb településeken enyhítsük az alapvető szükségletek hiányát, illetve komoly oktatási küldetésünk is van. A begyűjtések és vidékre szállítások során igyekszünk minél több fiatalt kimozdítani a komfortzónájából és megmutatni nekik Magyarországnak azt a felét, ahol 3 millióan vergődnek a létminimum alatt, sokan nyomorúságos körülmények között.

 

A ruhaneműkön kívül még milyen jellegű adományokkal lehet támogatni a rászorulókat?

 

Egyelőre háztartási cikkeket (ágynemű, törölköző), kisebb elektronikai gépeket, játékot, élelmiszert, illetve egyéb könnyen szállítható adományokat vállalunk. Erős igény lenne mindkét oldalról bútorszállításra is, de ehhez még kicsik vagyunk.

 

Mit tehet az, akinek nincs annyi felajánlani-valója, ami autós szállítást igényelne, de mégis szeretné valahogy eljuttatni hozzátok?

 

Nem azért megyünk házhoz, mert mindenkinek feltétlenül szállításra lenne szüksége, sokaknak van autójuk, de nincs idejük eljuttatni az adományokat a rászorulóknak, vagy nincs kellő információjuk arról, hogy hova vihetnék, vagy csak bizonytalanok. Az Adománytaxi hatékonyságának receptje, hogy egy kijelölt napon gyűjtünk be minden felajánlást. A befolyt címeket rendszerezve járjuk körbe Budapestet, így nyugodtan lehet jelentkezni akár 2-3 zacskó adománnyal is, nincs alsó határ. Nyilván, ha nagyon kiesik egy cím és gazdaságtalannak ítéljük meg, két pár cipőért nem megyünk el.

 

Kikhez kerülnek az adományok és mi alapján történik a rászorulók kiválasztása?

 

Az Adománytaxi a legelmaradottabb településeket támogatja, az adott közösség, civil szervezet kiválasztását mindig előzetes kutatómunka előzi meg. Szívesen vállalunk partnerkapcsolatokat olyan szervezetekkel, amelyek a támogatott közösségekben már valamilyen fejlesztő tevékenységet végeznek. Jellemzően Kelet-Magyarországra járunk, de mivel egy friss felmérés szerint az Európai Unió tíz legszegényebb régiója közül négy Magyarországon helyezkedik el, sajnos nem túl nehéz célpontokat találni.

 

Az adományokon kívül mivel lehet még segíteni a munkátokat?

 

Leginkább kisbuszok, kisteherautók segítségét várjuk, természetesen sofőrrel együtt. Autósok is jelentkezhetnek, ők leginkább a budapesti begyűjtésben tudnak segíteni, illetve ha szállítás miatt keresnek meg minket más kezdeményezés kapcsán, nekik is igyekszünk segíteni. A minap pár önkéntes írt levelet, akik egy bódvalenkei öt gyerekes, mélyszegény család házát újítják fel, ehhez volt szükség egy autóra. Az Adománytaxi egy önkéntes sofőrje vállalta a feladatot ingyen és bérmentve. Gépjárművükön túl raktárfelajánlást is szívesen fogadunk.

 

Egyelőre csak Budapesten megy házhoz az Adománytaxi. Várható-e a bővítés a jövőben?

 

Még nincs teljesen kiforrva a rendszer, sok minden függvénye a jövő. Az biztos, hogy Budapest egy kiszipolyozhatatlan adományraktár, így egyenlőre nem látjuk értelmét vidékre terjeszkedni. Ha valaki megkeresne, hogy a mi nevünket és módszerünket szeretné alkalmazni egy vidéki városban is, hogy segíthessen, az más kérdés.

 

Tudtad, hogy április 10.-e az International Good Deeds Day, azaz a Nemzetközi Cselekedj Jót Nap? A jeles nap alkalmából az Adománytaxi élelmiszer gyűjtést szervez. Neked csak annyi a dolgod, hogy összeállíts egy élelmiszer csomagot, otthon légy az adott napon és ők érte mennek. Ha szeretnél adakozni vagy más módon segítenél, akkor az Adománytaxi hivatalos Facebook oldalán tudod felvenni velük a kapcsolatot.

 

SeRestyén

 

Képek forrása: Halász Nóra (Budapester Zeitung)

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Veröffentlicht: Fr, 01/04/2016 - 14:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Hilfe oder Beratung von Experten

Frag uns!