Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Többet adhat az EVS, mint gondolnád

Nem csak nyelvtanulásra és utazásra jó az Európai Önkéntes Szolgálat, de számos új barátot lehet vele szerezni és a személyiségünk fejlődésében is segíthet, derült ki a program volt résztvevőinek élménybeszámolóján.

Első kézből szerzett tapasztalatokat osztottak meg az Európai Önkéntes Szolgálatról (EVS) a program korábbi résztvevői március 10-én a budapesti Gólyában. Az EVS európai uniós forrásból sok mindent fedez azoknak, akik külföldön szeretnének önkéntes munkát végezni. Az oda-vissza utat, nagyjából havi száz euró zsebpénzt, biztosítást, mentorálást, szállást, étkezést, legalább két tréninget, a helyi közlekedést és még nyelvtanulást is biztosítanak. A legtöbben a tanulmányaiknak megfelelően tudnak választani a sokféle projektből.

 

 

ÉLET AZ "UTÓPIÁBAN"

 

„Rengeteg új barátom lett” – emelt ki a sok előnyből egyet Jákli Eszter, aki Spanyolországban, Ourensében önkénteskedett. A Föld barátai (Friends of the Earth) nevű nemzetközi szervezet mintaprojektjében vett részt, amely egy résztvevőtársa szerint valóságos „utópia” volt. Arra keresték a választ, hogyan lehet a megszokottól eltérően, megújuló energiával – szélkerekekkel, napelemekkel –, a természettel harmóniában, fenntartható módon élni. Többek között iskolai ismeretterjesztő programokat szerveztek, közösségi kertészkedésben, nemzetközi építőtáborban vettek részt, strandoltak és természetesen nyelvet is tanultak. A sok feladat mellett azért volt idő a tengerpartra is leugrani.

 

 

A VISSZAHÚZÓDÓBÓL IS PARTIFŐNÖK LEHET

 

Eszterhez hasonlóan Bazsó Dániel is céltudatosan egy országban keresett projektet. Ő mindenféleképpen Olaszországba akart menni, mert azt tanult az egyetemen. A Messzelátóval gyorsan meg is találta a projektet, amelynek a címe nagyjából annyit jelent, hogy „nyugi”! Pratóba, egy észak-olasz városba került, ahol mára számos régi üzemben felhagytak a termeléssel. A helyiek elkezdték hasznosítani az épülteket és az udvaraikat, például színházat kialakítva bennük.

 

A projektben erről az átalakulási folyamatról is bemutattak egy darabot egy felhagyott gyár udvarán, ahol gyerekek állíthatták össze a saját kertjüket hozott cipősdobozokból. A Legambiente nevű szervezettel számos más módszerrel is környezeti nevelést nyújtottak a kisebbeknek, például az iskolákban az épületet körbejárva próbálták felfedezni, hol pazarolnak energiát vagy vizet.

 

Itt nem lehet úgy „elbújni”, mint például az Erasmus diákcsereprogramban, mert itt tényleg találkozik az ember a helyiekkel és a társadalom minden rétegével, mondta Dani. Egy barátja például kezdetben nem tudott beilleszkedni, de a végére „ő lett a partifőnök”. A személyiségfejlődés mellett rengeteg új barátot lehet szerezni és járni-kelni a célországban. „Utazzatok, legyetek hippik, legyetek kíváncsiak a helyiekre, mert akárkivel találkoztok, élmény lesz” – tanácsolta Dani a leendő önkénteseknek.

 

 

"ISZONYATOS LÖKETET" ADHAT AZ EVS

 

A többiekkel ellentétben Bagi Annamária és Tóth Fábián csak egy rövid távú projektben vett részt, de ők se jöttek haza kevesebb élménnyel. Bydgoszczban egy tematikus hetet szerveztek, ahol mindenféle „vicces és kreatív programmal”, például arcfestéssel, zenenappal, előadásokkal szórakoztattak iskolásokat. Ők is rengeteget utazgattak, még egy kis téli fürdőzésre is futotta a 4 fokos Balti-tengerben „Egy hónapos önkéntesség is iszonyatos löketet adhat, sok barátot és tapasztalatot lehet szerezni” – foglalták össze a tapasztalataikat.

 

A rendezvényen közvetlenül is lehetett kérdezni, tanácsokat kérni az előadóktól, és aki kedvet kapott, a Messzelátón keresztül elérhető lehetőségekről is érdeklődhetett.

 

 

Márton Balázs

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: h., 21/03/2016 - 08:56


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!