Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A fiatalokkal mutatnak irányt Európának

Új európai narratívát írnak Magyarország uniós biztosának vezetésével, aki bevonja a fiatalokat a munkába. Erről maga Navracsics Tibor beszélt Budapesten, aki emellett bemutatta a hazai oktatási rendszerrel is foglalkozó országajánlásokat.

Fiatalok bevonásával folytatódik az Új Európai Narratíva nevű kezdeményezés. A program második szakaszát Navracsics Tibor kultúráért, oktatásért, ifjúságügyért és sportért felelős európai uniós biztos ismertette február 26-án Budapesten.

 

A fiatalokkal élesztenék fel az európai szellemet

 

A cél, hogy visszaállítsák a hanyatló bizalmat Európában, közelebb hozzák lakóihoz, és felélesszék az európai szellemet. Hangot adnak a művészeti, kulturális, tudományos és intellektuális közösségeknek, hogy ők fogalmazzák meg, mit jelent Európa ma és holnap – írja a kezdeményezés honlapja.

 

A programot az Európai Parlament indította el 2013-ban, és 2016. február 9-én adott számára új lendületet Navracsics Tibor Brüsszelben. A magyar EU-biztos Budapesten hangsúlyozta, hogy a mostani küldetés a fiatalok bevonása, mert „ők adhatnak új dimenziókat és ötleteket arra, hogyan folytassuk”. Ha van valamilyen veszély, amely Európára leselkedik, az mind érinti őket a fiatalkori munkanélküliségtől kezdve a radikalizálódáson át az európai identitás elbizonytalanodásig. Az Új Európai Narratíva mögött álló „nagyköveti” testületet nagyobb szervezetekkel egészítették ki; az Európai Bizottság gyakornokait is bevonták, akik egy rövid videóval mondták el, milyen Európát akarnak, és az ifjúságra összpontosítva rendezvényeket, vitafórumokat rendeznek.

 

Képzés és migráció a napirenden

 

A kezdeményezés újjáindításakor tartott találkozón két téma vált hangsúlyossá. Az egyik a képzés volt, mert miközben EU-szerte négymillió fiatal munkanélküli, kétmillió olyan üres állás van, amelyet a cégek nem tudnak betölteni. A Bizottság egy képzési ütemtervet fog kiadni, hogy áthidalja a munkaerő-kereslet és -kínálat közti szakadékot.

 

A másik kérdés a migrációhoz kapcsolódott. Itt szintén fontos szerepet kap az oktatás.

 

Hiány a műszaki szakokon

 

Navracsics Tibor az Európai Bizottság éves országjelentését is ismertette. A dokumentumban a tagállamok helyzetét vizsgálják, hogy ez alapján a nemzeti kormányokkal együttműködve ajánlásokat fogalmazzanak meg.

 

Az Európai Bizottság szerint a magasan képzett munkavállalóknak fizetett jelentős jutalmak jelzik, hogy még mindig hiány van a magasan képzett munkavállalókból. Hiába nő az arányuk, a javulás fenntartásához még több hallgatóra lenne szükség a felsőoktatási intézményekben.

 

Ehhez képest az elmúlt években csökkent a 18 évesek alapképzési programokhoz kapcsolódó jelentkezési és felvételi aránya, és sokan morzsolódtak le a felsőoktatásból. A matematika, számítástechnika, műszaki tudományok, gép- és építőipar szakokon végzettek aránya – különösen a mester- és doktori képzésben – az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

 

Márton Balázs

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: sze., 16/03/2016 - 23:02


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!