Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kom til Norge for å jobbe som frivillige

De kommer til Norge for å bidra med frivillig arbeid gjennom Europeisk Volontørtjeneste (EVS). Les intervjuet med volontørene om hvorfor de kom til Norge og hvordan hverdagen som volontør er.

Hvert år kommer mellom 80-100 frivillig arbeidere til Norge, gjennom Europeisk Volontørtjeneste (EVS). Vi tok en prat med fire av dem, for å høre om deres hverdag som volontør og hvorfor de ønsket å komme til Norge.

 

David Hrabovsky (26). Jobber som frivillig ved Narviksenteret i 9 måneder. Fra Tsjekkia

 

Hvordan fikk du vite om EVS?

- En kamerat som gikk på et språkkurs og var sammen med en jente som var på EVS, fortalte meg om programmet. Han sa at det var en flott opplevelse og etter det fant jeg mye informasjon om det på nett og bestemte meg for å delta.

 

Hvordan endte du opp i Norge?

- Jeg ønsket ikke spesifikt å reise til Norge, men jeg ønsket å reise til et skandinavisk land og søkte på prosjekter i Sverige, Norge og på Island. Ett av de interessante prosjektene var her, også endte jeg opp i Narvik.

 

Hva synes du om å bo så langt nord?

- For meg spilte det ingen rolle om hvor i landet jeg endte, det var prosjektet som var viktigst. Jeg ønsket også å være med i et prosjekt som hadde flere frivillige, så da tror jeg at Narviksenteret var et godt valg.

 

Hvorfor ville du anbefalt andre å bli volontør?

- Fordi du lærer mye om andre land og får møte mange internasjonale mennesker. Programmet gir deg mye internasjonal erfaring og du får muligheten til å lære språk. Dette har vært kjempebra og nyttig for mine engelskkunnskaper. Hvis du finner et relevant prosjekt, kan du også skaffe deg arbeidserfaring innenfor ditt fag, forklarer han

 

Er frivillig arbeid enda viktigere nå enn tidligere?

-Jeg tror frivillig arbeid er mer relevant nå enn det har vært før. Organisasjonene som er med i EVS har også fått mer erfaring i løpet av årene, og har flere generasjoner mer volontører bak seg. 

 

 

Michal Rusnarczyk (28). Er volontør ved Sund Folkehøgskole. Fra Tarnos, Polen.

Hvordan endte du opp i Norge?

- Jeg ønsker å hjelpe folk og lære språk. Jeg er også veldig interessert i kulturen, særlig musikk. Jeg produserer musikk og valgte Sund Folkehøgskole siden de fokuserer på jazz. 

 

Hvorfor ville du anbefalt andre å bli volontør?

- Å være volontør er en fin anledning til å bli kjent med andre mennesker. Man får nye perspektiver og lærer mye om samhandling og forhold mellom mennesker. I tillegg lærer man mye om seg selv og finner ut hva man vil gjøre senere i livet. Man lærer språk og får nyttig erfaring man kan bruke senere i arbeidslivet. 

 

Er frivillig arbeid enda viktigere nå enn tidligere?
- Frivillig arbeid har alltid vært viktig, men kanskje enda viktigere nå som vi opplever en flyktningskrise. Det er mye mediahysteri omkring flyktninger for tiden, men som frivillig møter jeg disse folkene hver dag. På den måten kan jeg danne meg min egen mening istedenfor bare det man leser i nyhetene. Jeg har erfart at de er akkurat som oss - de vil ha jobb, venner og familie. 

 

 

Paula Assmann (20). Jobber som frivillig ved Youth for Understanding (YFU Oslo). Fra Erfurt, Tyskland.

Hvordan fikk du vite om EVS?

- Jeg undersøkte ulike muligheter til hva jeg kunne bruke friåret etter videregående skole til, og besøkte flere utdannings- og reisemesser. Og det var i forbindelse med disse messene at jeg fikk høre om EVS-programmet.

 

Hvordan endte du opp i Norge?

- Jeg søkte meg til den samme organisasjonen i både Bulgaria og Norge. Youth for Understanding er min gamle utvekslingsorganisasjon, og jeg har jobbet frivillig for dem i Tyskland. Nå så jeg etter muligheten til å kunne jobbe for de på fulltid i utlandet, og fikk jobb her i Norge.

 

Hva har du jobbet med siden du kom til Norge?

- Jeg har reist rundt og holdt workshops for skoleklasser om kulturell forståelse og toleranse. Vi har reist rundt i Tromsø, Trondheim, Bergen og i områdene rundt Oslo.

 

Hvorfor ville du anbefalt andre å bli volontør?

- Det er en veldig fin måte å bli kjent med de andre europeiske landene og få arbeidserfaring, og det er en unik mulighet vi har som europeiske borgere. Du lærer mye om frivillige organisasjoner og arbeid, og du kan bruke ett år på å reise rundt og hjelpe andre mennesker. Jeg kan ikke se hvorfor man ikke skal gjøre det.

 

 

Nemanja Jurisic (24). Jobber som frivillig ved Stavne Arbeid og Kompetanse KF i Trondheim. Fra Banja Luka, Bosnia.

Hvordan fikk du vite om EVS?

- Jeg har jobbet frivillig ved en NGO i mitt hjemland de siste ti årene og fikk høre mye om EVS gjennom dem. Så det å reise til utlandet og jobbe som frivillig var ikke en stor overgang for meg. EVS er veldig populært i mitt land, og organisasjonen min hjemme i Bosnia er også vertsorganisasjon for EVS og har tatt i mot frivillige fra Frankrike, Polen og Italia. 

 

Hvordan endte du opp i Norge?

- Jeg studerte økologi og jeg mener at Norge er ett av de mest økologiske landene i Europa. Så jeg tenkte at det hadde vært interessant å se hvordan det fungerer her.

 

Hva har du jobbet med siden du kom til Norge?

- Jeg jobber med mennesker som har rusproblemer, men som nå er i rehabilitering ved Stavne Arbeidskompetanse KF i Trondheim. Der jobber jeg sammen med de i et sykkelverksted, snekkerverksted, kantine og lærverksted. Jobben min går ut på å være en såkalt «trygg venn», det betyr at jeg skal være en de kan slappe av rundt og stole på, fordi jeg er en nøytral person utenfra og ikke en offisiell sosialarbeider.

 

Hvorfor ville du anbefalt andre å bli volontør?

- Spesielt for mennesker utenfor EU, som Serbia, Montenegro og Bosnia, vil jeg absolutt anbefale EVS. Det er en flott mulighet til å kunne se verden, før du må begynne å etablere deg og starte i arbeidslivet. Det har vært kjempeflott å kunne få se Norge, fordi systemet her borte (helsevesen, styresett etc.) er helt annerledes fra hva jeg er vant med hjemme i Bosnia. Du får også muligheten til å skaffe deg nye venner fra ulike land, som gjør det enklere å reise rundt i verden i ettertid.


Les om hvordan du kan bli frivillig arbeider gjennom EVS 

 

Objavljeno: sri, 16/03/2016 - 10:13


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!