Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Ce spui de un SEV?

Ce spui de un SEV? Cătălina Ciubar povesteşte experienţa ei SEV în Estonia în cadrul proiectului “Avasta, hooli, tegutse!”

“Eşti tânăr, ai terminat şcoala, dar nu ştii care este următorul pas, sau încă nu ţi-ai dat seama ce este cel mai bine pentru tine la momentul actual, te simţi blocat sau pur şi simplu vrei să ştii mai multe despre lumea în care trăieşti. Ce spui de un SEV?

 

Cel puţin asta s-a întâmplat cu mine. Ştiam că îmi doream o experienţă mai inedită de voluntariat dar niciodată nu se găsea momentul potrivit. Bineînţeles că SEV-ul nu stătea după mine, mă îndreptam către frumoasa vârstă maximă de 30 de ani şi voiam, totuşi, să profit de această oportunitate. Şi uite aşa, m-am hotărât dintr-o dată să aplic. Şi-am aplicat.

 

S-a întâmplat rapid, termenul era în câteva ore de la luarea minunatei decizii, trebuia să pregătesc, printre altele, un program de activităţi, şi-am trimis emailul. La scurt timp am aflat că am fost acceptată să lucrez pentru un an de zile, în centrul de tineret Lille Maja din Tartu, Estonia.

 

Nu a fost prima dată când urma să locuiesc în afara ţării şi nici prima dată când lucram cu tinerii străini, dar era pentru prima dată când auzeam de termenul de “centru de tineret”. La început mi-a fost greu deoarece eu mă aşteptam la cu totul altceva faţă de ce am întâlnit acolo iar realitatea m-a cam dat pe spate. Am început să mă obişnuiesc cu oamenii, cu stilul de viaţă în Estonia, cu felul în care merg lucrurile în Lille Maja, cu proiectul meu...

 

Am locuit într-o ţară nouă cu reguli noi, mâncând altfel de mâncare, facând lucruri diferite, am întâlnit oameni noi, estonieni şi alte naţionalităţi, alţi voluntari ca şi mine, locuri noi, experienţe noi. Am lucrat cu copii diferiţi faţă de cei cu care am lucrat înainte, cu oameni cu stiluri de viaţă diferite şi feluri diferite de a vedea viaţa. Am ajuns la scurt timp să devin din ce în ce mai mult ca ei fără să îmi dau seama. Şi mi-a plăcut. În cea mai mare parte.

 

Obişnuiam să cred că nu am învăţat mare lucru din această experienţă, odată ce făcusem lucruri similare şi înainte şi deja aveam destui ani de experienţă în muncă dar am descoperit lucruri pe care nu le ştiam despre mine, iar acum ştiu că pot mult mai mult. Experienţa mea în Estonia nu a fost mereu fericită sau satisfăcătoare dar am făcut tot ce mi-a stat în putinţă şi am realizat lucruri de care mă simt mândră. Am fost iubită de copii, recunoscută de colegi, apreciată de mine însămi.

 

Mesaj pentru toţi tinerii: depăşiţi-vă condiţia! Nu vă fie frică să ieşiţi din zona voastră de confort şi fiţi curioşi! Lucruri minunate se vor întâmpla şi veţi fi uimiţi de cum un lucru mic vă poate schimba în a fi mai buni şi cum a cunoaşte oameni din întreaga lume scoate la iveală cea mai bună versiune a voastră. Şi niciodată să nu vă opriţi din visare! Amintiţi-vă numai să alegeţi cu grijă proiectul care vă defineşte pe deplin şi care vă îndeplineşte aşteptările cât sunteţi încă tineri!

Publicat: Mi, 02/03/2016 - 09:17


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!