Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

SzóDával a fejlődésért

Íme egy szervezet, amely tenni szeretne azért, hogy a fiatalok hiányzó készségeit pótolják, és könnyítsék a dolgukat az egyetemi felvételi, az ottani tanulmányok, majd pedig a munkaerőpiacra való belépés alatt.

Egy új kezdeményezés

 

Nem régi, de annál jobb kezdeményezésről van szó, aminek keretein belül a diákság kommunikációs képességeit igyekeznek javítani, fejleszteni és tökéletesíteni, így megkönnyítve szinte egész életüket. Műhelybeszélgetéseket heti rendszerességgel tartanak, így ha kedvet kapunk, könnyen útba ejthetjük egyik találkozójukat, hogy egy kicsit belekóstoljunk az önművelés efféle lehetőségébe.

 

A Műhely elindítója Antall József után kapta a nevét (az Antall József Tudományos Központ), és a Budapesti Corvinus Egyetemmel karöltve működik, politikától és pártoktól független, fő célja pedig, hogy az antalli szellemiséget ápolja és továbbvigye. Céljaik legfontosabbika, hogy nyitottá és sok területen műveltté tegyék a fiatalokat. Ennek érdekében konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket és előadásokat tartanak különböző témákban.

 

Fejlesztő munka

 

Fontosnak tartják a tehetségek felkutatását és fejlesztését, emellett pedig domináns szerepet kapnak náluk a gyakornokok, akik nagyban elősegítik a rendezvények szervezését és lebonyolítását, illetve  emellett természetesen ők maguk is hasznos tapasztalatokra és készségekre tesznek szert. A nemzetközi kapcsolatokat szintén ápolják, így több hasonló jellegű külföldi és hazai intézettel tartanak fenn kapcsolatot.

 

A Műhely legtöbb témája politikai vagy nemzetiségi jellegű, illetve aktuális kérdéseket boncolgat, így látható, hogy nagyon nehéz feladatot vállaltak, amikor úgy döntöttek, pártatlanok maradnak, mégis valódi ismeretekkel szolgálnak a fiatalok számára. A cél azonban rendkívül becsülendő, hiszen egyrészt kevesen vállalnak ilyen feladatot magukra, és még kevesebben tudják tényleg pártatlanul teljesíteni is azt. A Műhely sikeres és kitartó munkája viszont azt bizonyítja, hogy céljukhoz hűek tudtak maradni.

 

Maga a SzóDa Műhely pályaorientációs tréningeket és beszélgetéseket tart, ahol szélesítik a diákság érdeklődésétm és a továbbtanulással kapcsolatos előadásokat és kötetlen beszélgetéseket tartanak. Egyik  eseményük például a World Cafe, amelyen kötetlen beszélgetésen informálódhat a diákság a külföldi továbbtanulási lehetőségekről és minden olyasmiről, amit ezzel kapcsolatban tudni lehet. Ha esetleg lemaradtál a kinézett eseményről, egyet se búsulj, az AJTK oldalán mindig találhatsz érdekes előadásokat, amelyek által több  leszel, de a SzóDa Műhely vezetői és szervezői is igyekeznek mindig újabb és újabb lehetőségekkel előállni.

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: k., 01/03/2016 - 20:06


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!