Európsky portál pre mládež
Informácie a príležitosti pre mladých ľudí v celej Európe.

Boldog születésnapot BAGázs!

Az idén 5. szülinapját ünneplő BAGázs továbbra is hisz abban, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy méltó körülmények között éljen és a társadalom szerves tagja legyen. Éppen ezért nem adják fel a harcot!

Az esély mindenkinek jár-BAGázs

 

Ma a társadalmi rétegek között óriási szakadék húzódik. A magyarországi roma népesség kedvezőtlen társadalmi, gazdasági helyzete és ebből fakadóan leszakadása gyakori téma a közbeszédben, de nem csak hazánkban, hanem Európa szerte egyaránt.  Számítások szerint az ország lakosságának kb. 7-8%-át kitevő roma lakosság a társadalom legszegényebb, leginkább kirekesztett, és egyik legsérülékenyebb csoportja. 

 

A helyzetet tovább nehezíti az is, hogy a romák iskolai és munkaerő-piaci pozíciója gyenge, ami a szegénység tartós fennmaradását és mélyülését okozza. Mindez sok esetben párosul a romákat körülvevő negatív, nem ritkán ellenséges légkörrel, ami a többségi társadalom nagyobb része felől érkező előítéletekben és diszkriminációban testesül meg.

 

A 2011-ben létrejött közhasznú egyesület, a BAGázs célja, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a romák is elérhetik céljaikat és megmutathatják mire képesek. Ennek eléréséhez a többségi társadalmi érzékenyítését végzik, hogy csökkentsék a meglévő előítéleteiket, valamint fejlesszék a kisebbséghez tartozók képességeit és készségeit, hogy saját maguk képesek legyenek tenni céljaik megvalósításáért. 

 

 

Bag a szegregáció leküzdéséért

 

A Budapesttől 40 km-re található Bag nagyközség 400 fős roma-telepén dolgoznak az egyesület tagjai. Egy olyan modellprogram kialakításán és terjesztésén fáradoznak, amely mellérendelt viszonyon alapul, és országszerte segítheti a szegregációval küzdő közösségeket.

 

A BAGázs 2010-ben kezdte el a munkáját. Both Emőke pártfogó felügyelő indította el az akkor még csak kéthetes nyári táborukat, budapesti önkéntes fiatalokkal karöltve. A csapat minden hétköznap valamilyen kézműves, sport vagy készségfejlesztő foglalkozást tartott a telep utcáin élő, fiatalabb korosztály számára. A programok legfőbb célja, hogy a telepen élők körében csökkentsék a kiszolgáltatottság érzését, erősítsék az önbizalmukat és önmegvalósítási képességüket.

 

Akkor még a 13 önkéntes nem sejtette, hogy a két hét hatására egy nagyszerű szervezet kovácsolódik össze, akik együtt küzdenek a társadalmi integráció eléréséért és azért, hogy ezek az emberek higgyenek önmagunkban.

 

Ma a nyári tábor mellett, 2-3 hetente, a telep utcáin megvalósuló teljes napos gyerekprogramokon  és a nemzetközi pályázat által támogatott mentorprogramon dolgozik az egyesület.

 

A mentorprogramban kiképzett „kortárs” (budapesti) és „sorstárs” (telepi) mentorok vannak, akik személyes segítséget és példát mutatnak hat hónapon keresztül, heti rendszerességgel, négyszemközt az általuk mentorált 12-16 év közötti veszélyeztetett, bagi telepen élő fiataloknak.  Ez a projekt alapozta meg, hogy az Egyesület fókusza is kiszélesedett és kiterjedt a felnőtt férfiakra (Építőbrigád), a felnőtt nőkre (Női klub) valamint a fiatal korosztályra (BAGázs FC) is egyaránt.

 

Az öt év alatt számos projektet dolgoztak ki és annak érdekében, hogy a munka láthatóvá és követhetővé váljon kapcsolatba léptek bagi intézményekkel, hogy szorosan együttműködve, hatékonyabban lépjenek fel a társadalmat érintő problémák ellen.

 

Az Egyesület folyamatos növekedésének köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy szinte minden, a telepen jelenlévő problémahalmazra külön-külön és együttesen is reagálni tudjanak egy programmal, különböző szakértők bevonásával.

 

 

„Mindenki a saját sorsának a kovácsa”-ismerjük fel együtt

 

A BAGázs ereje a küldetéstudatában rejlik! Azt hirdetik, hogy a társadalom minden egyes tagja nem csupán magáért, hanem embertársaiért is felelős. Az esélyegyenlőség megteremtése, a társadalmi integráció megvalósulása közös munka gyümölcse, de ehhez a saját egyéni forrásaikat is aktivizálni kell.

 

A többség felelős azért, hogy felismerje és szembeszálljon előítéleteivel majd befogadóbbá váljon ezáltal. Megértse és elfogadja, hogy a kisebbségben élők nem áldozatok és nem bűnösök.

 

A kisebbségnek pedig részt kell vennie a felelősségvállalásában. Nemcsak a saját, hanem a családja, a közössége életéért, jelenéért és jövőjéért is. Célokat kell kitűznie, hogy legyen mersze küzdeni ezek megvalósításáért és fejlődjön az ehhez szükséges területeken. Az egyesület különféle programjai ebben adnak terepet.

 

"Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

 

hasznos linkek:

https://www.facebook.com/legyunkegybagazs/

http://www.bagazs.org/

 

 

Tupi Zsófia

 

képek forrása:

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Dátum uverejnenia: pon., 29/02/2016 - 23:50


Tweet Button: 

Súvisiace odkazy


Info for young people in the western balkans

Potrebujete pomoc alebo poradenstvo?

Opýtaj sa nás!