Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Interviu cu un voluntar SEV care a construit o casă în stagiul său

Interviu cu Alin-Cristian Ciocea, un cercetaş român care a construit o casă ecologică ăn stagiul său EVS de 12 luni în Republica Cehă.

Cum ai aflat despre SEV? Ce te-a făcut să spui “Vreau să fiu voluntar SEV”?

Am aflat pentru prima dată despre SEV la un curs despre Youth in Action Program acum câţiva ani şi am zis că-i minunat, o oportunitate de care nu ştiam şi care sună foarte bine. Câţiva ani mai târziu a apărut oportunitatea perfectă pentru un SEV cum aş fi căutat eu, proiectul fiind organizat de un Centru Scout, în mijlocul naturii într-o rezervaţie naturală, urmând să fie o aventură pe măsură în care chiar am întâlnit o mulţime de oameni, am făcut o grămadă de activităţi asemănătoare cu activităţile pe care le făceam deja la organizaţia mea de trimitere (unde făceam deja voluntariat de câţiva ani). De îndată ce am văzut această oportunitate am ştiut direct că e ceea ce caut şi cu cât citeam mai multe despre proiect şi locul unde urma să merg, cu atât îmi doream şi mai mult să merg şi am zis “Da, vreau să fiu voluntar SEV la această organizaţie!”.

 

În ce ţară ai fost voluntar?

În Republica Cehă, la Kaprálův Mlýn Environmental Education Scout Centre.

 

Ce activităţi ai derulat în stagiu?

Având în vedere că am fost voluntar la un centru scout cu activităţi de mediu, activităţile noastre au fost concentrate pe conservarea mediului, programe educaţionale despre mediul înconjurător şi ecologie, “field ecology”, aventură (rapel, speologie, ciclism, aquasorb), excursii, mentenanţa centrului, activităţi de promovare a voluntariatului şi a centrului şi, nu în ultimul âand, probabil preferatele mele au fost activităţile de lucru manual precum construitul, tâmplăritul, în sfera aceasta desfăşurându-se şi cel mai mare proiect al stagiului nostru şi anume construcţia unei case ecologice cu izolaţie din baloţi de paie şi tencuială din lut (chirpici) şi eco tehnologii, unde fiecare dintre noi şi-a adus aportul cum a putut mai bine. Eu, de exemplu, am construit o parte din mobila casei, ceea ce a reprezentat proiectul meu personal. Această casă este în prezent casa voluntarilor. După ce am terminat casa, toţi voluntarii s-au mutat în ea (în afară de mine, pentru că eu am preferat să stau singur într-o cabană fără curent, duş, apă curentă, cu toaleta afară, pe scurt locul perfect pentru mine).

 

Dacă stagiul tău ar fi o culoare, ce culoare ar fi şi de ce?

Cred că stagiul meu s-ar indentifica cel mai bine cu culoarea VERDE, de la eco, de la tot verdele care era acolo, de la voioşie şi bucurie. Până şi tricourile de la centru erau verzi :). Aş adăuga şi culoarea albastru, ea simbolizând puritate, pace şi inocenţă, libertate, cerul albastru... pentru că am avut mult timp să mă gândesc la mine, la viaţa mea, pentru că am trăit 12 luni într-o bulă imaginară care era albastră şi în care am lăsat să intre pe cine am vrut eu şi ce am vrut eu.

 

Ce ai învăţat în timpul SEV despre tine?

Multe, spre exemplu care îmi sunt limitele (de răbdare, fizice, de intimitate, etc) la care nu-mi sunt limitele (de creaţie, fericire, prietenie, iubire...). M-am cunoscut mai bine decât în toţi cei 24 de ani de viaţă pe Pământ de până atunci.

 

SEV în 3 cuvinte?

Libertate, prietenie, învăţare.

 

Ce i-ai spune unui tânăr care se gândeşte să devină voluntar SEV?

SEV-ul o să fie exact aşa cum şi-l va face el. Că trebuie să profite de orice are programul SEV de oferit: învăţare, dezvoltare personală, prietenii, călătorii, cultură, muzică, orice… Practic poţi face aproape orice în timpul stagiului, totul depinde în cea mai mare masură de TINE!

Publicat: V, 26/02/2016 - 15:24


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!