Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Határokon átívelő tudás

Aki idén felvételizik, de külföldön tanulna tovább, és már tudja, hogy sikeres vezető vagy vállalkozó szeretne lenni, annak jó hír, hogy már most tehet ezért. Ebben nyújt segítséget a külföldi felvételire felkészítő Milestone Institute.

Az intézetről bővebben

 

Az intézet évi közel 100 diáknak segít bekerülni az általuk választott világszerte elismert egyetemek egyikére. Zeitler Ádám szerint a fiatalok problémája leginkább, hogy nem tudják, mivel szeretnének foglalkozni, és azt sem igazán, hogy mi az, amiben valójában jók. Nehéz helyzetben van az, aki 17-18 évesen pályát kell, hogy válasszon, hiszen nagyon kevesen tudják, mivel szeretnének foglalkozni egész életükön át. Az intézetben abban is igyekeznek segítséget nyújtani, hogy a diák ráismerjen saját tehetségre, és lehetőleg ebbe az irányba induljon el az egyetemen. Zeitler Ádám a TEDxYouth-on tartott előadásában hangoztatja  azt is, hogy sokan amiatt választanak egy bizonyos szakot, mert elismert, és egy jövőbéli jó állás reményével kecsegtet.. Ebből a választásból szerinte azonban kiszorul maga az ember és az ő egyénisége; ezen szeretnének ők többek között változtatni.

 

Zeitler Ádám szerint sokkal fontosabb, hogy olyasmivel foglalkozzunk, ami érdekel bennünket, és így motiváltak is vagyunk benne. Szerinte mindegy, mit csinálunk, csak csináljuk elhivatottan. Ami pedig emellett nagyon fontos, hogy tudjunk csapatban és vezetőként egyaránt működni. Fontosnak tartja, hogy különféle érdeklődésű és beállítottságú fiatalok kerüljenek össze, és így valami igazán egyedit és különlegeset tudjanak létrehozni, de legalábbis szélesítsék egymás látókörét.

 

Vitakészségek

 

Az intézetet azzal a céllal hozták létre, hogy az angolszász oktatási rendszerből merítve behozzák a hazai diákság részére is azt az oktatási lehetőséget, amit követendőnek tartanak. Ennek keretein belül vitázni, kritikákat írni és véleményt nyilvánítani tanítják a diákságot. Ezt persze úgy hangzik, mintha szükségtelen lenne tanulni, de ez nagy tévedés. „Veszekedni és kötözködni” mindenki tud, azonban életképes és alátámasztott érvekkel, intelligensen sajnos nagyon kevesen tudnak vitázni, pedig ez az üzleti élet és persze minden egyéb kapcsolatnak is sarkalatos pontja. 

 

A jövő

 

 A folyamatosan változó világban arra buzdítja a fiatalokat Ádám, hogy ne bizonyos szakmákat vagy diplomákat akarjanak megszerezni, hanem készségek elsajátítására törekedjenek, amivel valóban értékes és 21. századi munkavállalóvá válhatnak. Olyanná, aki nem egyetlen területen ismeri azt, amit az egyetem 5 éve alatt tanult meg, hanem olyan ember, aki otthon van a világban, és széleskörű ismeretekkel valamint  nagy érdeklődéssel és a világ iránti nyitottsággal rendelkezik.

 

Ők nem „külföldi diplomásokat”, hanem életképes, önálló és sikeres embereket szeretnének nevelni, de legalábbis elindítani őket ezen az úton; sikereikről maguk a tanítványaik tanúskodnak a legjobban. Az intézet remek eredményekkel és felvételi arányokkal rendelkezik, de ahogy arról az előbbiekben is szó esett, számukra sokkal inkább fontos mindaz a képesség és impulzus, amire diákjaik szert tesznek és átélnek az egyetemi évek alatt, mint maga a diploma, amit aztán otthon a végzett kiakaszthat a falra. Egy egészen újfajta, de egyre inkább keresett és piacképes „szolgáltatást” nyújtanak az intézetben, ahová jelenleg is folyik a felviteli, úgyhogy aki úgy érzi, szeretne csatlakozni, nem késő, de itt az idő!

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: v., 21/02/2016 - 22:44


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!