Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Meska – Saját kézzel, szívvel-lélekkel

Kézműves terméket keresel magadnak vagy ajándékba, de nem akarsz piacra járni? Kipróbálnád magad ezen a területen? Létezik egy internetes platform, ami minderre lehetőséget nyújt, és segít a minőségi profil és hirdetés létrehozásában.

Egy kreatív kezdeményezés

 

 

Az oldalt még 2008-ban két barátnő hozta létre, akik maguk is készítettek különböző technikákkal kézműves termékeket. Egy idő után szembesültek azzal a problémával, hogy ha nagyobb közönséghez szeretnék eljuttatni alkotásaikat, és pénzt is szeretnének keresni általa, nincs könnyű dolguk. Ebből az indíttatásból kezdtek hozzá az oldal kiépítéséhez, ami aztán meg is haladta a hozzá fűzött várakozásokat, és kézművesek százait és ezreit vonzza folyamatosan. Emellett pedig, amit sokan nem gondolnánk, igen: a vásárlókat is! Magam is úgy gondoltam, hogy az  embereknek kisebb baja is nagyobb annál, mintsem hogy kézzel készített ajándéktárgyakat vegyenek, de a termékfejlesztési menedzserrel folytatott beszélgetésem folyamán kiderült, nagyon is tévedek. Van kereslet ezekre a termékekre; az oldal egyetlen „problémája”, hogy néha túl nagy is, ami az alkotók kapacitását meghaladja, így nagy szeretettel várják az újabb és újabb kreatív emberek csatlakozását.

 

Mi mindenre jó ez az oldal?

 

 

Az oldal tulajdonosai és munkatársai mindenkit arra buzdítanak, hogy aki kellő jártassággal rendelkezik valamilyen kézműves technikában, és szeretné kipróbálni saját készítésű termékeinek eladását, az próbálja ki magát, hiszen csak nyerhet az oldallal. Minimális költségekkel tölthetjük ide fel alkotásainkat, de pontos útbaigazítást kapunk, hogy hogyan készítsünk megfelelő képeket és milyen leírást írjunk, egyszóval, hogyan legyünk piacképes eladók. Itt szinte kötöttségek nélkül próbálhatjuk magunkat ki a kereskedelem világában, és ki tudja, még az is lehet, hogy ennek az egy próbálkozásnak köszönhetően egy egészen új élet vár ránk. Az oldal felhasználói közül mára jópáran főállású kézműves eladók, és az oldal segítségével, vagy innen kiindulva már saját vevőkörrel rendelkeznek, tehát igenis, van a művészetben potenciál!

 

 

Mindezt Hídvégi Borbála, a Meska egyik alapaítója is így látja. A következőket mesélte: „Jómagam is alkotok, amióta az eszemet tudom; leginkább muránói üvegből olvasztok ékszereket, de több egyéb kézműves technikát is művelek (kosárfonás, nemezelés, varrás, stb). Kézművesként nagyon is tisztában vagyok az alkotók mindennapi problémáival, amikbe pl. a termékek értékesítése során ütköznek. Nagyon jó érzés nap mint nap egy olyan vállalkozásban tevékenykedni, ami segíti a hozzám hasonló emberek érvényesülését. Számtalan olyan visszajelzés érkezett már hozzánk az évek során, hogy nem csak egyes alkotók, de akár egész családok a Meskának köszönhetik a kiszámítható megélhetésüket. Hát ez szuper dolog! Tehát úgy érzem, hasznos és jó amit csinálunk, és ez összehasonlíthatatlan érzés azzal, amit korábbi (multinacionális) munkahelyeimen tapasztaltam, ahol legjobb esetben is csak egy gépezet jelentéktelen alkatrészének éreztem magam. A leírtak nekem nagyon nagy erőt adnak még a nehezebb időszakokban is.”

 

Az oldal ezen felül a vásárlók és nézelődők számára is nagyon színes kínálatot nyújt, hiszen rendelkezik tematikus ajándékkeresővel és szűrési lehetőségekkel, ha esetleg tanácstalanul állnánk egy barátunk születésnapja vagy valamelyik ünnepi ajándékozás előtt. Az oldal különféle akciókat is szervez, úgyhogy érdemes folyamatosan látogatni, hiszen sok újdonságról értesülhetünk.

 

Még néhány hasznos információ

 

  • És néhány számadat azoknak, akik ezekben hisznek:
  • Az oldal tagjainak 87%-a nő, de évről-évre növekszik a férfiak aránya
  • Kb. 3600 aktív alkotó szerepel az oldalon
  • Jelenleg kb. 100 ezer aktív hirdetés között böngészhetünk
  • Két aloldala is van a Meskának, az Alkotók boltja és az Ízporta, itt is érdemes körülnéznünk

 

És végezetül: az oldal egyre fejlődik és terjeszkedik; jelenlegi elsődleges céljuk, hogy a Kárpát-medencére is kiterjesszék az oldal hatáskörét, de emellett szeretnének európai és akár az egész világon elérhető oldalt is létrehozni, ami valljuk be, igazi magyar sikertörténet lenne!

 

 

Hernádi Anna

 

A cikket az Európai IFjúsági Portál FAcebook-oldalán kommentelheted.

Közzétéve: szo., 20/02/2016 - 15:54


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!