Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Европейска столица на културата 2016

Сан Себастиан и Вроцлав вземат местата на Монс и Пилзен като двете европейски столици на културата през 2015 г. Те ще бяха една година столици на музиката, театъра, танца, киното и литературни събития показващи тяхната култура по света.

Основното събитие на испанската столица, Сан Себастиан, е огромен успех, с повече от 50 000 зрители, които са взели участие в символично строителство на "моста на съвместно съществуване". Спектакълът събра 1000 участници, 50 колективи и 400 доброволци.

 

Полският град Вроцлав като столица на културата през 2016 ще има около 400 проекта, възлизащи на близо 1000 културни събития, социални, културни и образователни програми. Един от най-важните партньори е "Flow" Квартет Крис Болдуин, който е ангажирал пространства от стотици квадрата, хиляди художници и десетки хиляди хора, живеещи във Вроцлав и околните градове.

 

Европейските столици на културата са определени от Съвета на Европейския съюз за срок от една година, по време на която те организират поредица от културни събития със силно европейско измерение. Започната през 1985 г., инициативата се превърна в един от най-престижните и нашумели културни събития в Европа. Един град не се избра за Европейска столица на културата единствено за това, което е, най-вече се избира за това, което планира да направи за една година, което трябва да бъде изключение.

Публикувана на: вт, 09/02/2016 - 16:08


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!