Portail européen de la jeunesse
Informations et possibilités pour les jeunes en Europe

Egy kattintás és kész a diagnózis

Gondoltad volna, hogy a számítógép billentyűzete nem csak szövegbevitelre alkalmas, hanem egy kórházi diagnózis felállítására is? A következő cikkből kiderül, hogy milyen áttörést jelenthet a klaviatúra használata.

ORVOSTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA

 

 

A technológia hihetetlen gyorsasággal fejlődik, és olyan eredményeket produkál, amely épp ésszel szinte felfoghatatlan. Határ a csillagos ég…

A különféle fejlesztések ma már az élet minden területére hatással vannak. Az orvoslás és a gyógyászat területén, az elmúlt száz évben olyan áttörést hozó találmányok születtek, amelyek segítségével életünk hosszabbá, egészségesebbé és boldogabbá váltak. Ha visszatekintünk az elmúlt évszázadokra, tanúi lehettünk azon forradalmi változásoknak, amely a gyógyászat területén következtek be. Az orvosok kezelni tudják a betegségeket és sérüléseket hoznak rendbe. Előfordulnak olyan kórképek, melynek kezelése, kialakulása, illetve a teljes gyógyítása nehézségekbe ütközik és az orvostudomány sok esetben maga sem talál rá kézenfekvő választ. Pl. Alzheimer-kór, Parkinson-kór stb.

 

Azonban a technológia nem ismer lehetetlent és lehet, hogy egy olyan eszköz kínál áttörő megoldást ezen állapotok feltérképezésére, amelyet eddig nem adekvátan használt az emberiség. Az új eljárások, kutatási eszközök sok esetben nagy értékű berendezéseket és fejlesztéseket igényelnek, ezért is különleges a  Massachusetts Institute of Technology (rövidítve: MIT) szakembereinek egyszerű, de mégis hatékony diagnosztikai eszköze, amely nem más, mint egy billentyűzet.

 

 

DIANÓZIS BILLENTYŰZETTEL

 

 

A MIT szakemberei madridi kutatásaik során, felhasználva a számítógép billentyűzetét, értékes információkat gyűjtöttek össze az emberek motorikus képességeiről vagy adott esetben annak zavarairól. Az erről szóló tanulmányban a kutatók egy olyan algoritmus megalkotásáról számolnak be, amellyel különbséget tudnak tenni egy éber, kipihent, illetve egy alvásmegvonásban részesített ember gépelési mintái között. A megalkotott algoritmus nem ismeretlen, hiszen ilyen módszert használtak már korábban is más biztonsági célokra,  viszont most a szoftver előre meghatározott szempontok szerint figyeli a tesztalany ujjainak mozgását, melynek eredményeként értékes információkat hordozó minta jön majd létre.

A billentyűzet használatának vizsgálata, főként arra irányult, hogy kiderítsék, a fáradtság milyen hatással van az agy, valamint az általa vezérelt kezek motorikus képességeire. Ám a kutatás nem várt eredményeket hozott. Kiderült, hogy sokkal komolyabb összefüggésekre is fény derülhet. Konkrétan arra, hogy a gombok leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson kórban szenved vagy éppen teljesen egészséges.

 

Nincs szükség ehhez bonyolult programokra, elég csupán egy plug-in telepítése, amely onnantól kezdve figyeli a gépelést. A szoftver nem a beírt tartalmat figyeli, hanem azt, hogy a tesztalany egy-egy karakter leütésekor mennyi ideig tartja lenyomva a billentyűt, mielőtt újra elengedné azt.

A MIT kutatói nem állnak meg itt. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a mobilon való gépelés elemzése is megvalósulhasson, amelyhez szükség lesz új alkalmazásokra és bonyolultabb algoritmusok létrehozására.

 

 

PREVENCIÓ EGY GOMBNYOMÁSNYIRA

 

 

A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek - struktúrák pusztulásával jár. Baleset, agyvérzés, agyi infarktus, agyvelőgyulladás, anyagcsere-betegségek következtében is kialakulhat. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80%-át már elveszítették. A lassú lefolyású Parkinson kórt jellemzően a betegség kialakulása utáni 5-10 évben lehet csak megállapítani, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy mindez időben megtörténjen, hiszen a korai stádiumban a kezelés is sokkal hatékonyabb lehet.

 

A MIT szakembereinek áttörő fejlesztése igen fontos mérföldkövet jelenthet ebben. A gépelési minták folyamatos és extra költséget nem igénylő megfigyelésével már a kezdeti szakaszban megállapítható a Parkinson-kór kialakulása és a kezelése is elkezdődhet.  

 

 

Tupi Zsófia

 

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.