Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Groene hoofdstad van Europa

Photo by: Mariya Prokopyuk https://www.flickr.com/photos/mariyaprokopyuk/
Duurzaamheid, groene energie, hybride auto’s en biologisch voedsel, het is een ware hype in heel Europa. Alles moet bewuster, beter voor het milieu en vooral verantwoorder.

Groen staat hoog op de Europese agenda. Om gestalte te geven aan de Europese ideeën over duurzame ontwikkeling is er de Groene Hoofdstad van het jaar. Vanaf 2010 wordt elk jaar een stad geselecteerd die een jaar lang Europese Groene Hoofdstad van het jaar mag zijn. Dit initiatief moet ervoor zorgen dat nog meer mensen aan het milieu gaan denken en betere keuzes maken. Hoe meer we ons bewust zijn van de voordelen van duurzamer denken, hoe meer we het ook zullen gaan doen.

 

It ain’t easy being green…

Europese Groene Hoofdstad van het jaar word je niet zomaar. Het is een hele eer om die titel te dragen maar ook een opgave om aan de voorwaarden te voldoen. De stad moet een geschiedenis hebben als het gaat om milieuvriendelijkheid. Duurzaamheid moet dus al een speerpunt zijn en je moet kunnen aantonen dat je stad eigenlijk al heel groen is. Daarnaast moet je als stad verantwoordelijkheid nemen als het gaat om investeren in duurzame ontwikkeling en milieubeleid, je moet bereid zijn nieuwe stappen te zetten en zo een voorbeeld te zijn voor andere Europese steden.

 

Groen, groener, groenst

Het idee voor de Europese Groene Hoofdstad van het jaar werd in 2006 in Tallinn (Estland) uitgedacht. Inmiddels doen veertig Europese steden aan het initiatief mee. Aangezien tachtig procent van de Europeanen in een stedelijke omgeving leeft, vinden de initiatiefnemers dat vooral de steden een belangrijke rol bij de bescherming van het milieu spelen. Meer mensen, betekent immers meer impact en meer veranderingen.

 

Welke steden waren de afgelopen jaren Groene Hoofdstad?

2010 - Stockholm
2011 - Hamburg
2012 - Vitoria-Gasteiz
2013 - Nantes
2014 - Kopenhagen
2015 - Bristol
2016 - Ljubljana

 

En Nederland dan?

Nederland doet ook mee! Den Bosch en Nijmegen zijn de Nederlandse steden die meedoen in de strijd om de titel Groene Hoofdstad van Europa 2017. In totaal zijn er 12 steden kandidaat voor de onderscheiding. In 2015 wordt bekend gemaakt wie er in 2017 met de felbegeerde titel mag pronken.

Publicat: J, 13/11/2014 - 16:03


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!