Europejski Portal Młodzieżowy
Informacje i możliwości dla młodych ludzi w całej Europie

Mindenki tehetséges valamiben!

„Különleges tehetséged van. Van valami, amit mindenki másnál jobban csinálsz. Amikor felfedezed a tehetséged, lesz valami, amit szeretsz csinálni. Áldás, amivel születtél.” (Mabel Katz)

Piac, ahol a tehetség számít

 

Sokáig az volt a nézet, hogy „a tehetség utat tör magának”, csak hagyni kell kibontakozni, nem kell beavatkozni. Napjainkban azonban a szakemberek tudják, hogy ez az állítás nem teljesen állja már meg a helyét . Csupán arra jó, hogy letegyük a saját vállunkról a felelősséget, és áthárítsuk a „tehetségígéretekre”, megengedve ezt a következtetést is: „ha nem tört utat magának, minden bizonnyal nem is volt eléggé tehetséges az ember”. Ma már világszerte egyértelműen megfogalmazódik az a követelmény: „A tehetséget keresni kell”! A probléma azzal van, hogy sokan az iskolai tehetséggondozó munka legkritikusabb pontjának tartják ezt a területet. Nem véletlenül, hiszen ha nem találjuk meg az igazi tehetségeket, a leggondosabban összeállított a program sem lehet hatékony számunkra. Másrészt azért is kritikus pont ez, mert nagyon nehéz pontosan azonosítani a tehetséget. Tehát fontos, hogy minél több olyan projektet indítsanak, melyek könnyebbé teszik az azonosítást, valamint segítik a tehetségeket abban, hogy meg merjék mutatni képességeiket.

 

A tehetségpiactér egy kiváló példa erre, amelyet a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) hálózat segít. A program a „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében tehetséges fiatalok és tanácsadó mentorok kapcsolatának, együttműködésének kialakítására jött létre.

 

Amikor a tehetség kibontakozik

 

A Tehetséghidak Program támogatja tehetséges fiatalok összekötését azzal a közeggel, ahol tehetségük eredményét értékesíteni és hasznosítani tudják („a munka világával”). Az alprogram neve: Tehetség Piactér. Olyan fiatalok jelentkezhettek, akik szakmai előrehaladásuk, tehetségük kibontakoztatása érdekében szerettek volna személyes támogatást kapni egy tapasztaltabb mentortól.  A mentor nem feltétlenül ugyanarról a területről érkezett, amelyben a fiatal tehetséges. Ez viszont segített abban, hogy a fiatal kamatoztatni tudta tehetségét, ugyanis olyan képességei jöttek elő, amelyekről korábban nem tudott.

 

 A mentor és mentorált a projekt keretén belül megállapodtak a közös munka céljáról, majd meghatározták, hogy 2 vagy 3 hónap alatt tudják-e a célt elérni, és ennek érdekében milyen gyakran és milyen módon kell majd kapcsolatot tartaniuk.

 

 A Tehetség Piactér program során a résztvevő fiatalok elsajátíthatták a Prezi (prezentációs eszköz) használatának alapjait. Ezt követően rendelkezésükre bocsájtottak egy sablont, melyben a mentorokkal történt együttműködés fő mérföldköveit tudták rögzíteni.

 

A mentorprogram nagy segítséget nyújtott a fiatalok számára, hiszen olyan képességek, készségek kibontakozásában játszott szerepet, amelyek eddig rejtve maradtak. Ráadásul abban is irányt mutattak a résztvevőknek, hogy mire figyeljenek oda, mit hangsúlyozzanak jobban személyiségükben, vagy épp mi az, amit mindenképp hagyjanak el munkájuk során. Útmutatást kaptak, hogyan váljanak azzá, akik, lenni akarnak. Például Alexandrov Anna pszichológus hallgató segítséget kapott abban, hogyan váljon sikeres íróvá. Az ő mentora Pallai Károly Sándor író-költő abban segített, hogyan ismerjék meg Anna nevét és tehetségét még a jövőbeni könyvkiadás előtt. Hiszen elengedhetetlen, hogy már a nagy munkák előtt ismertté váljon valaki. A közös munka során Annával két interjút is csináltak munkájáról, és befejezte első regényét is.

 

„Nagyon hálás vagyok a program nyújtotta lehetőségekért és a mentorom segítségéért! Azt hiszem, most sokkal pontosabb elképzeléseim vannak az írói érvényesülés felé vezető lépésekről, mint korábban. Megtanultam például, hogy szabad - sőt, hasznos dolog - felkeresni lapokat, interjút javasolni, figyelmet kérni. Mert tényleg vannak, akiket az érdekel, én mit csinálok.”

 

A tehetséggondozás nélkülözhetetlensége

 

A tehetséggondozás leginkább az iskolai tehetségfejlesztő programokon, valamint a különféle projekteken múlik. Ettől függ, hogy ki tudjuk-e bontakoztatni a gyerekekben szunnyadó tehetség-elemeket.

 

Európai viszonylatban a magyar tehetséggondozás kiemelkedő jelentőségű. Indulása óta komoly európai figyelem kíséri a hazai hosszú távú, húszéves tehetséggondozási stratégiát, és az úgynevezett tehetségpont-hálózatmodellt. A magyar tehetséggondozók már az EU-ba való belépésünk előtt is csatlakoztak a tehetséggondozás gyakorlatával foglalkozó közös európai műhelymunkákhoz. Ez a kapcsolat a későbbiek során felerősödött, és Magyarország vezető szerepre tett szert benne.

 

A munka eredményeként megszületett a Magyar Géniusz Program, amelyen belül külföldi jó példákat gyűjtő és a hazai jó gyakorlatot terjesztő tevékenységeket kísérhetünk figyelemmel.  Továbbá, az eddigi külkapcsolati munkák folytatásaként megalakuló Budapesti Európai Tehetségközpont is lehetőséget nyújt a tehetség kibontakoztatására. Nem kérdés, a tehetséggondozás minden állam, valamennyi kontinens számára stratégiai feladat. Az Európa 2020 stratégia nagy hangsúlyt fektetett a tehetségekre mint a kreativitás és az innováció letéteményeseire, akik nélkül elképzelhetetlen az Unió versenyképességének megőrzése. Csíkszentmihályi Mihály szavaival: „Az emberi értékek megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb teendő a tehetség fejlesztése…”

 

Te tehetséges vagy?

 

Tupi Zsófia

 

A cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalán kommentelheted.

Opublikowane: sob., 20/09/2014 - 12:05


Tweet Button: 

Inne strony


Info for young people in the western balkans

Potrzebujesz pomocy lub porady ekspertów?

Mam pytanie