European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Stappenplan Europees Vrijwilligerswerk (EVS)

Als je mee wilt doen aan een Europees vrijwilligersproject of EVS (European Voluntary Service) volg je deze stappen:

Als je mee wilt doen aan een Europees vrijwilligersproject of EVS (European Voluntary Service) heb je een organisatie nodig die jou gaat uitzenden. Samen met deze zendorganisatie ga je op zoek naar een passend en beschikbaar EVS-project. De zendorganisatie helpt je bij de voorbereiding en houdt contact met je tijdens je vrijwilligerswerk.

Ken je zelf een leuk EVS-project? Dan kun je daarmee naar een zendorganisatie gaan met de vraag of ze jou willen uitzenden. In de Europese EVS database vind je een overzicht van álle projecten.

 

Als je hebt besloten dat je EVS wilt gaan doen, dan volg je de volgende stappen:

 

1. Kies een zendorganisatie. Die vind je in de Europese database. Vul bij de zoekmogelijkheden 'Nederland' en 'Sending organisation' in en je krijgt een overzicht van alle zendorganisaties in het land. Kies er één waar jij je prettig bij voelt en bel of mail ze even. SIW, Don Bosco Youthnet Nederland, Stichting UcDean, Lava Legato en Richter zijn landelijke zendorganisaties. Zij zetten zich voor jongeren uit heel Nederland in voor EVS.

 

2. Kies een project. In dezelfde database kun je kijken welke projecten er allemaal bestaan. Je kiest in het linkermenu bijvoorbeeld een thema en vinkt 'Receiving organisation' aan. De organisaties met projecten binnen dat thema in jouw land van voorkeur verschijnen nu.

 

3. Stuur je motivatiebrief en cv naar het project van jouw keuze. Het is nu afwachten of het project plek heeft en jou als vrijwilliger kiest. Omdat je even moet wachten totdat je weet of het project plek voor je heeft, is het altijd handig om naar meerdere projecten een cv en motivatiebrief te sturen. Je zendorganisatie heeft misschien wel tips!

 

4. Als je gastorganisatie jou kiest, regelen je zendorganisatie en coördinerende organisatie de subsidieaanvraag. Daar hoef jij dus niets voor te doen. Als alles meezit, kun je drie maanden na de deadline voor de subsidieaanvraag al aan de start bij je project!

 

Houd de website of Facebook van Erasmus+ Jeugd in de gaten voor de actuele informatie rondom het subsidieprogramma.

 

Published Tue, 02/09/2014 - 13:34
Last updated on Mon, 15/09/2014 - 10:50


Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!