European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Instant kultúra: Ma este Színház!

Forrás: maesteszinhaz.hu
Forrás: maesteszinhaz.hu
A színház költséges és a jegyet is jó előre meg kell venni. Vagy mégsem? A Ma este Színház! újraértelmezi ezt a szórakozásformát: spontán, rugalmas, kedvezményes. Limbacher Tivadar a kezdetekről, a jövőről és a nehéz időszakokról mesél.

Az ötletetek lényege a mozijegy beszerzésének spontán és rugalmas példáján alapszik.

Így van, mozijegyet előre tényleg nagyon ritkán vesz az ember. Inkább az a helyzet, hogy: „Elmegyünk moziba?” „Persze, miért ne.”. Sokan még a filmet se választják ki előre, csak rámutatnak valamire a plakátok alapján. Ezt a spontaneitást szerettük volna átvinni a színházakba is. Nyilván ezzel nem akarjuk degradálni a színházi élményt, csak ezt a kis akadályt is le akartuk bontani.

 

Rengeteg befutott vállalkozás vezetője nyilatkozik úgy, hogy egy baráti beszélgetés, borozgatás alkalmával jött az ötlet, nálatok is ez a helyzet? Hogy kezdődött?

Mi igazából csak annyit határoztuk el első lépésben, hogy csinálunk egy vállalkozást. Összesen hat ötletet szedtünk össze, és ebből választottuk ki a Ma este Színházat. Elhatároztuk, hogy indulunk a BarCamp start up versenyén, így az ő határidejüket tűztük ki célként.

Ezután körbenéztünk a színházaknál, leültünk beszélgetni a színházhoz közeli ismerőseinkkel, és igyekeztünk minél több infót gyűjteni. A pénzügyi befektetőkből álló zsűri nem látta a hatalmas profit lehetőségét az ötletben, így a versenyben végül is nem nyertünk, de nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a közönségtől, rengetegen láttak fantáziát az ötletünkben, így nekiláttunk a megvalósításnak.

 

Az a nagyobb vonzerő, hogy kedvezményesek a jegyek, vagy, hogy ilyen kevés idővel az előadás előtt lehet hozzájuk jutni?

Én azt mondanám, hogy fele-fele. Manapság annyi lehetőség van a szórakozásra, hogy a sikerhez ki kell tűnni valamivel. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy mi mindennap küldjük a hírlevelet a feliratkozóinknak, így ha meglátnak egy jó ajánlatot nálunk, akkor nem kezdenek el például kiállításjegyek után nézelődni, pláne úgy, hogy mi fél áron adjuk a szórakozást.

 

Konkrét korcsoportot céloztatok?

Nem lőttünk be korcsoportot. Nyilván, mivel csak online lehet vásárolni, ez valamennyire korlátot szab. Persze 60-70 évesen is vásárolhat valaki a neten, de ők azért kevesebben vannak. Másrészt pedig ezt az oldalt úgy hoztuk létre, hogy arra gondoltunk, nekünk milyen jó lenne, ha létezne ilyen. Tehát a gondolatainkban mindig ez a fiatal felnőtt korosztály szerepelt, mint fő vásárlói réteg, de senkit sem akarunk, és nem is fogunk kizárni.

 

Számítottatok ekkora sikerre?

Azt elhatároztuk, hogy az indulás nehézségei ellenére mindenképpen megcsináljuk, és megnézzük, hogy mi lesz az ötletünkből. Nem igazán gondolkodtunk azon sem, hogy vajon lesz-e majd nyolcvanezer lájkunk vagy eladunk-e majd egy évben százezer jegyet. Elértük, hogy nem hiába dolgozunk, nagyon örülünk neki.

 

Milyen volt a színházak fogadtatása? Volt-e olyan, akit megkerestetek, de úgy döntött, hogy nem csatlakozik?

Persze, az elején sokan voltak így. Most kilencven partnerünk van, az első hónapban pedig összesen csak hat, vagy hét volt. Legelőször a Belvárosi Színház és a Katona József Színház csatlakozott a nagyobb színházak közül. Ez a szám aztán persze szépen gyarapodott és fél év alatt már 90 százalékos lefedettségnél jártunk. Sokan kivártak, és csak egy bizonyos idő után csatlakoztak.

 

 

Visszagondolva az elmúlt évekre melyik volt a legnehezebb időszak?

Az elején rengeteg volt a bizonytalanság. Fogalmunk se volt, hogy hogyan tudunk majd kapcsolódni a jegyrendszerhez, ki fogja ezt leprogramozni, fog-e működni, és hogy érdekli-e majd az embereket. Otthagytuk az előző munkahelyünket, onnan nem kaptunk fizetést, de a Ma este Színház! sem generált még annyi bevételt, hogy tudjunk magunknak bármennyi fizetést adni belőle. Akkor tényleg a megtakarításainkat éltük fel, és csak reménykedni tudtunk benne, hogy bejönnek a terveink. Hát bejöttek.

 

 

Szőke Dániel

 

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.

Published Fri, 14/03/2014 - 10:13
Last updated on Tue, 14/01/2020 - 11:21


Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!