Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Η απασχόληση στην Ευρώπη

A picture
© fotolia.com - goodluz
Γνωρίζουμε ότι η ανεργία των νέων στην Ευρώπη είναι υψηλή. Ωστόσο, οι μισοί από τους νέους που βρήκαν δουλειά το 2010 ήταν από 19 έως 29 ετών. Αυτό σημαίνει ότι, το 2010, 20 περίπου εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι βρήκαν δουλειά. Πώς θα μπορέσετε κι εσείς να καταφέρετε κάτι τέτοιο;

Καταρχάς, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθνική σας υπηρεσία απασχόλησης..

Έχετε επίσης στη διάθεσή σας την Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα (EURES), η οποία συνδέει πάνω από 5.000 τοπικές δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης σε όλη  την Ευρώπη, καθώς και άτομα που αναζητούν εργασία με εργοδότες, παρέχοντας υπηρεσίες που μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν.

 

Σε ποια ηλικία μπορεί να αρχίσετε να εργάζεστε;

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που απαγορεύει την παιδική εργασία, δεν επιτρέπεται να εργάζεστε εάν είστε κάτω των 15 ετών ή δεν έχετε ακόμη ολοκληρώσει την υποχρεωτική σας εκπαίδευση. Εξαιρούνται, ωστόσο, μια ή δύο περιπτώσεις στις οποίες μπορείτε να εργαστείτε σε ηλικία 13 ή 14 ετών.

Ισχύουν επίσης ευρωπαϊκοί κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια, που σκοπό έχουν να προστατεύουν τους νέους κάτω των 18 ετών. Για παράδειγμα, περιγράφουν επαγγέλματα που δεν είναι κατάλληλα για νέους, τα οποία υπερβαίνουν τις διανοητικές ή φυσικές τους ικανότητες ή συνεπάγονται την έκθεσή τους σε επικίνδυνες ουσίες.

Κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των νέων.

 

Για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες

 • Αφιερώστε χρόνο στην προσπάθεια να γράψετε ένα καλό βιογραφικό σημείωμα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαδικτυακό σας προφίλ – π.χ. σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ. – δεν λειτουργεί εις βάρος σας. Πολλοί εργοδότες σήμερα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να μαθαίνουν περισσότερα για τους υποψηφίους. Κάντε μια έρευνα για σάς ώστε να ελέγξετε την κατάσταση
 • Αναλάβετε δράση
  • επικοινωνήστε απευθείας με εταιρείες, ακόμη και αν αυτές δεν έχουν ανακοινώσει προσλήψεις
  • προσπαθήστε να ξεχωρίσετε από το πλήθος
  • ρωτήστε τους φίλους και τους γνωστούς σας αν γνωρίζουν κάτι για προσφορά εργασίας
  • βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γνωστοί σας  γνωρίζουν ότι αναζητάτε εργασία καθώς και τις ιδιαίτερες δεξιότητές σας.
 • Σκεφθείτε μήπως μια επαγγελματική επιμόρφωση σάς είναι χρήσιμη. Πολλές εταιρείες προτιμούν υποψηφίους που μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από ακαδημαϊκούς τίτλους.

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 22/04/2013 - 10:12


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!