Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Ocuparea forței de muncă în Europa

A picture
© fotolia.com - goodluz
Este cunoscut faptul că în Europa rata şomajului este ridicată, însă aproape jumătate din persoanele care şi-au găsit un loc de muncă în 2010 aveau vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani. Aceasta înseamnă că aproximativ 20 de milioane de tineri europeni s-au integrat pe piaţa muncii în 2010. Ce puteţi face pentru a fi unul dintre ei?

Desigur, puteţi începe prin a contacta oficiul local de ocupare a forţei de muncă.

De asemenea, aveţi la dispoziţie Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, EURES, care reuneşte peste 5000 de oficii publice de ocupare a forţei de muncă din toată Europa, oferind servicii active de sprijin şi facilitând contactul dintre angajatori şi persoanele care caută un loc de muncă.

 

La ce vârstă puteţi începe să lucraţi?

UE interzice munca prestată de copii, prin urmare nu puteţi să munciţi dacă aveţi mai puţin de 15 ani sau dacă urmaţi cursurile de zi în sistemul de învăţământ obligatoriu – cu toate acestea, există una sau două  excepţii care vă permit să lucraţi de la 13 sau 14 ani.

De asemenea, UE a elaborat norme privind sănătatea şi siguranţa pentru a-i proteja pe tinerii sub 18 ani. De exemplu, acestea indică locurile de muncă neadecvate pentru tineri, deoarece fie depăşesc capacităţile lor fizice sau intelectuale, fie implică expunerea la substanţe periculoase.

Normele UE privind condiţiile de muncă ale tinerilor

 

Exploataţi-vă şansele la maxim!

 • Găsiţi timpul necesar şi faceţi un efort pentru a pregăti un CV bun.
 • Asiguraţi-vă că profilul dumneavoastră on-line (postat pe reţele sociale etc.), nu vă pune într-o lumină defavorabilă. Mulţi angajatori utilizează acum internetul pentru a găsi candidaţii potriviţi. Faceţi o căutare cu privire la propria persoană şi vedeţi ce rezultate obţineţi.

 • Fiţi proactivi
  • contactaţi companiile direct, chiar dacă nu au publicat anunţuri
  • încercaţi să ieşiţi în evidenţă
  • întrebaţi prietenii şi cunoştinţele dacă au informaţii despre eventuale posturi vacante
  • asiguraţi-vă că toate persoanele importante cu care intraţi în contact vă cunosc aptitudinile şi ştiu că sunteţi disponibil
 • Luaţi în calcul posibilitatea de a urma un curs de formare profesională - multe companii apreciază candidaţii care oferă ceva în plus pe lângă pregătirea academică.

Publicat: L, 22/04/2013 - 09:44


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!