Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Työllisyys Euroopassa

A picture
© fotolia.com - goodluz
Nuorten työttömyysluvut ovat huikeat Euroopassa. Kuitenkin lähes puolet kaikista työnhakijoista, jotka vuonna 2010 saivat työpaikan, oli 19–29-vuotiaita. Noin 20 miljoonaa eurooppalaisnuorta löysi siis töitä vuonna 2010. Mitä voit tehdä oman työnhakusi onnistumiseksi?

Ensin kannattaa tietysti ottaa yhteyttä oman paikkakunnan työvoimatoimistoon.

Lisäksi voit tutustua EURES-portaaliin (Euroopan ammatillisen liikkuvuuden portaali), joka kattaa yli 5 000 paikallista työvoimatoimistoa eri puolilta Eurooppaa ja palvelee tehokkaasti sekä työnhakijoita että työnantajia. Se tarjoaa myös tukipalveluita työnhakijoille.

 

Missä iässä työnteon voi aloittaa?

Lapsityövoiman käyttö on kielletty koko EU:ssa. Alle 15-vuotiaat tai kokopäiväisesti oppivelvollisuuttaan suorittavat nuoret eivät voi tehdä töitä. Poikkeustapauksissa tietyt työt ovat sallittuja 13- ja 14-vuotiaille.

EU:lla on myös terveys- ja turvallisuussäädöksiä, jolla halutaan suojella erityisesti alle 18-vuotiaita. Niissä luetellaan erikseen sellaiset työtehtävät, jotka eivät sovellu nuorille joko niiden henkisen tai fyysisen rasittavuuden vuoksi. Esimerkiksi vaarallisten aineiden käsittely on kielletty alaikäisiltä.

Nuorten työolosuhteet ja EU-lainsäädäntö

 

Paranna mahdollisuuksiasi työnhaussa

 • Käytä aikaa hyvän CV:n eli ansioluettelon laadintaan.
 • Varmista, että nettiprofiilisi (esimerkiksi sosiaalisen median sivustoilla olevat tietosi) ei anna sinusta työnsaannin kannalta kielteistä kuvaa. Monet työnantajat hakevat nykyisin netistä tietoa työnhakijoista. Tee haku omalla nimelläsi ja katso, millaisen kuvan nettiprofiilisi sinusta antaa.

 • Ole aktiivinen:
  • ota työnantajiin yhteyttä suoraan, vaikkei avoimia työpaikkoja juuri nyt mainostettaisikaan
  • erotu muista
  • kysy kavereilta ja tuttavilta, tietävätkö he avoimia työpaikkoja
  • varmista, että koko tuttavapiirisi tietää, että olet käytettävissä, ja tuntee kykysi ja taitosi.
 • Harkitse ammatilliseen koulutukseen hakeutumista. Monet yritykset arvostavat työnhakijoita, joilla on akateemisen taustan lisäksi myös käytännön ammattitaitoa.

Julkaistu: Ma, 22/04/2013 - 09:33


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä