Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Ungdom og psykisk helse

© fotolia.com
© fotolia.com
Mellom 15 og 20 % av alle barn og unge i Norge har psykiske plager som påvirker skolehverdagen i en eller annen form. Psykisk helse er minst like viktig som fysisk helse. Det handler om hvordan du har det.

Snakk med noen!

Sliter du med tunge tanker og følelser? Humørsvingninger er helt normalt, men tunge tanker skal du ikke måtte sitte alene med. Det kan hjelpe å lufte tankene med venner, noen i familien eller andre du stoler på. Det finnes også hjelpetelefoner hvor du kan ringe hvis du trenger noen å snakke med (se nedenfor).

 

Vil ikke de tunge tankene forsvinne? På samme måte som med en forkjølelse, er det vanlig å ha noen dager innimellom hvor man er trist og lei. Men varer det over flere uker og går ut over skole/jobb og fritid, kan det være lurt å oppsøke profesjonell hjelp.  Du kan for eksempel kontakte helsesøster på skolen eller fastlegen din. De har taushetsplikt, de har kunnskap om psykisk helse og de vet om hvilke hjelpetilbud som finnes.

 

ung.no kan du lese mer om ungdom og psykisk helse, og om hvilke hjelpetjenester som finnes. Der kan du også stille spørsmål og få svar, samt lese tidligere anonymiserte spørsmål og svar. På helsenorge.no kan du lese noen flere tips og råd.

 

Hvem kan du kontakte?

 

 

Relevante linker:
Helsestasjoner for ungdom [internal link]
Helsenorge.no – om ungdom og helse

 

 

Publisert: Tir, 07/05/2013 - 21:40


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!