Portale Europeo per i Giovani
Informazioni e opportunità per i giovani in Europa.

Arbeidsmarkedet i Norge

© fotolia.com - Fotowerk
© fotolia.com - Fotowerk
Å flytte på tvers av landegrenser kan være både morsomt og utfordrende. Her er litt informasjon om det du bør vite om arbeidsmarkedet i Norge.

Som EU/EØS-borger får du arbeidstillatelse i Norge, og du har også lov til å oppholde deg i landet mens du søker jobb. Kravet er at du registrerer deg hos politiet innen tre måneder etter at du kom til Norge. Kommer du fra land utenfor EU/EØS gjelder andre regler, som du finner på Utlendingsdirektoratets nettsider. Etter den økonomiske krisen i Europa, har Norge merket en større pågang av unge arbeidssøkere fra forskjellige land i Europa.

 

Hvem får jobb

Som ung europeisk arbeidssøker vil det variere om du kommer raskt ut i arbeid eller ikke. Det avhenger blant annet av erfaringen din, språk og behovet for arbeidskraft. Å snakke norsk er svært viktig i de fleste tilfeller, men noen ganger kan det være nok å snakke godt engelsk når du starter.

 

Arbeidskraft som er etterspurt

Arbeidsledigheten i Norge har hadde en liten økning i starten av 2013, og det er også forventet en økning i 2014. I første kvartal av 2013 var det ca 3,3 % arbeidsledighet i Norge. I følge Arbeid- og velferdsforvaltningen (NAV), er behoevet for ufaglærte arbeidere lite, men at det finnes bransjer hvor man trenger arbeidskaft:

 

  • Helse- og omsorgsyrker
  • Utdanningssektoren
  • Ingeniører
  • IT-personell
  • Faglærte industriarbeidere

 

Arbeidsledigheten og behovet for arbeid innenfor de forskjellige bransjene varierer fra år til år.

 

EURES – jobbmobilitet i Europa

EURES (EURopean Employment Services) er et samarbeid mellom EU/EØS-landene og Sveits. EURES jobber for en god flyt av arbeidere på tvers av landegrenser. I Norge er EURES en del av Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV).

Hvis du ønsker å jobbe i Norge er det lurt å kontakte EURES i landet du bor i først. Veilederne på EURES kan tilby deg informasjon og rådgiving mens du søker jobb. Før du kontakter EURES bør du tenke over hva slags type arbeid du er interessert i og hvor i landet du har lyst til å jobbe. Hvis du er arbeidssøker kan du kontakte servicesenteret til NAV EURES på tlf: +47 800 33 166 (man –fre fra kl. 8-18) og få informasjon om ledige jobber. EURES kan også kontaktes på eures@nav.no.

Hvis du allerede bor i Norge kan du kontakte EURES Norge.

 

Bor du allerede i Norge?

senter for utenlandske arbeidstakere kan du få videre informasjon og veiledning om jobb i Norge. Det er opprettet slike sentre i Oslo, Stavanger og Kirkenes.

 

Pubblicato: gio, 15/08/2013 - 14:57


Tweet Button: 

Link correlati


Info for young people in the western balkans

Hai bisogno di aiuto o consulenza da parte di un esperto?

Chiedilo a noi!