Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Hvordan få jobb

© shutterstock.com - artiomp
© shutterstock.com - artiomp
For å få jobb som ung i Norge bør du ha en klar strategi for hvordan du finner jobben, hvordan du presenterer deg, og hvordan du overbeviser om at du er rett kandidat. Å finne jobb som ung er ikke bare lett. Her er noen tips på veien!

Det er lettest å finne jobb når du har fylt 18 – men slett ikke umulig før. Hvis du er under 18 kan det være lurt å lese på forhånd hos Arbeidstilsynet om hvilke rettigheter du har i arbeidslivet og hvor mye du har lov til å jobbe i din alder.

 

Ellers gjelder disse gode tipsene for hvordan du best skaffer deg jobb.

 

 • Finn jobben
  En rekke jobber finnes listet opp i stillingsannonser på nett – de største og landsdekkende databasene er nav.no og finn.no. For jobber i kommunen, som barnehager og eldrehjem, kan du kontakte kommunen din for informasjon. På enkelte kommuners nettsider har de en egen oversikt over ledige stillinger. Når du har funnet en jobb som er interessant bør du lese annonsene nøye og se hva bedriften er ute etter. Fyller du formelle krav, som alder, ønske om førerkort eller krav til utdanning? Dette er viktig. Hvis du fyller de formelle kravene og føler du kan gi en god grunn til at passer, bør du søke.

 

 • Overbevis dem
  De aller fleste steder vil at du skal levere både CV og søknad. CV står for «Curriculum Vitae» som betyr livsløp og er et dokument som sier hva du har gjort i fortiden. Du lister opp konkrete fakta fra ditt liv, som hvor du har gått på skole, hvor du har jobbet før, og hvilke språk du snakker. Mange jobber lar deg fylle inn en elektronisk CV i systemet deres på nett – hvis ikke kan du laste ned en CV-mal:
  UngInfos CV-mal, passer godt hvis du er ung.
  Aftenpostens CV-mal passer for deg som har litt mer erfaring.

 

Ved siden av CV-en skriver du en søknad som forteller hvorfor du passer til jobben, hvorfor du jobber der, og hvem du er som person. Denne teksten bestemmer du selv hvordan skal være – men skriv i eget språk, fortell hvem du er, og vis at du er interessert i jobben du søker. De beste søknadene klarer å vise at de har kunnskap om stedet de søker seg til, og klarer å argumentere for hvorfor kandidaten PASSER, ikke bare hvem kandidaten er. Ungdomsinformasjonen i Oslo har samlet sammen flere tips og eksempel på en søknad.

 

 • Ha rett strategi
  Hvis du har gjort alt dette over, så har du gjort det som er den aller vanligste måten å søke jobb i Norge. Men det er flere metoder, og for å vite om du har en jobbsøkerstrategi som er fullgod, må du i tillegg vurdere noe av dette:
 • Bruk nettverket ditt – mange jobber lyses aldri ut fordi sjefer syns det er behagelig å ansette folk som kjenner en av de ansatte fra før. Spør folk du kjenner om det er ledig der de jobber.
 • Gå aktivt innom jobber – ikke alle jobber lyses ut på nett. I mange jobber som er typisk for ungdom, er det vanlig å gå innom jobben direkte med CV og søknad i hånden og spørre om det er noe ledig.
 • Søk nok – det kanskje viktigste du gjør er å ikke gi deg for tidlig. Sjefer forteller ofte at timing er et nøkkelbegrep hvis man skal få jobb hos dem. Søker du bare to-tre jobber er ikke sjansene dine enorme. Det er vanligere – og bedre - å søke mange flere.

 

Lykke til!