Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Feriejobb

© fotolia.com - Fotowerk
© fotolia.com - Fotowerk
Ferier kan være en fantastisk mulighet til å investere i en fremtidig karriere og utvikle ferdigheter samtidig som du tjener noen ekstra kroner. Sesongarbeid kan hjelpe deg på veien, uansett om du er student eller arbeidsledig.

 

Hvorfor jobbe i ferien?

Ok, du mister noen timer på stranden eller noen turer i skibakken. Men se på alle de positive sidene: I tillegg til å tjene penger kommer du til å treffe nye personer i nye settinger, og det kan til og med føre til fast jobb senere en gang.

En av de største fordelene ved å ha en feriejobb er at du får erfaring, spesielt hvis du er student. Selv om arbeidet ikke er noe du kunne tenke deg å drive med senere i livet, lærer du en del grunnleggende ting om hva som forventes av deg i arbeidslivet, og hvordan du forholder deg til andre mennesker i et arbeidsmiljø. Alle jobber du har, og alt du foretar deg i livet, bidrar til å bygge opp en CV.

 

Feriejobber i Norge

Flere arbeidsgivere trenger ekstra hjelp i løpet av feriene. Særlig i sommerferien utlyses det en del sommerjobber for ungdom på blant annet finn.no og nav.no. Jobbene varierer og er ofte forskjellig for deg over 18 år og deg under 18. Hvis du er under 18 år kan arbeid blant annet være hagearbeid eller male hus og gjerder, pakke/ryddejobber, barnepass, gå med avisen eller jobbe i fornøyelsespark. Det viktigste du bør huske på hvis du er under 18 år er å benytte deg av nettverket ditt. Spør familie og venner om de vet om noen som trenger ekstra hjelp i løpet av ferien. Er du over 18 er mulighetene flere, og du kan finne utlysninger på nettet. I tillegg til å lete blant annonsene, bør du også bruke nettverket ditt.


Feriejobber i EU

Det finnes utallige muligheter både for sommer- og vinterferier, til og med bare for noen dager. Du kan jobbe på hoteller, i restauranter og barer, eller til og med plukke frukt om sommeren. I Sør-Europa kan du prøve deg som livvakt eller surfeinstruktør, og i nord kan du drive med skiaktiviteter om vinteren. Hvis du ikke har fri så lenge om gangen, kan du jobbe enkle dager eller timer, for eksempel med catering eller som vert på et arrangement.


Pass på så du ikke blir lurt

Det hender at små virksomheter, for eksempel barer, restauranter osv., ikke tilbyr en formell arbeidskontrakt, men ikke la dem utnytte deg. Gjør det helt klart fra starten av at du forventer at de holder seg til betalings- og arbeidstidsbestemmelsene i den opprinnelige avtalen. Kontrakten bør blant annet inneholde informasjon om arbeidstid, lønn og informasjon om opplæringstiden. Kontrakten er ikke gyldig før både du og arbeidsgiver har skrevet under.

 

Her finner du informasjon

Picking Jobs – sesong-/innhøstingsarbeid rundt omkring i verden

Season Workers (formidlering av småjobber og sesongarbeid)

Sommerjobber i Europa og resten av verden