Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Vil utgjøre en forskjell nå!

Balder Bryn Morsund
Balder Bryn Morsund, privat bilde
Balder fra Oslo er mer enn gjennomsnittet engasjert. Les om hans erfaringer, og finn ut om dette er noe for deg.

Balder Bryn Morsund (16 år) er leder av Sentralt Ungdomsråd i Oslo, leder av Elevorganisasjonen i Oslo, aktivt medlem av Natur og Ungdom, PRESS og Ubangi-Shari hjelpeorganisasjon, og mener selv han er bitt av organisasjonsbasillen. Han forklarer engasjementet sitt med at han alltid har hatt et ønske om å skape forandring og utgjøre en forskjell.

 

"Det er morsomt å drive med organisasjonsarbeid. Selv om det noen ganger er slitsomt og tidkrevende, så er det noe jeg føler jeg får mye igjen for. Jeg liker å møte nye mennesker, skape kontakter og nettverk. Jeg lærer masse om for eksempel hvordan en snakker og skriver godt, og hvordan være utadvendt. Samtidig gir arbeidet meg god selvtillit. Det gir meg god samvittighet å føle at jeg er til nytte!

 

- Finnes det noen negative sider ved å være så engasjert?

 

"Det blir litt mindre søvn og litt mer stress. Og jeg har litt vanskeligheter for å prioritere – jeg har jo så lyst til å være med på alt!"

 

Ungdom blir ikke alltid tatt seriøst av de voksne aktørene i samfunnslivet. Balder jobber for å endre nettopp dette.

 

"Ungdom blir i varierende grad lyttet til. Ofte blir vi omtalt av politikere og andre som «vår fremtid», «de som skal styre landet senere», «de som skal sitte i bystyret om 20 år». Det jeg sier, er at vi er her NÅ, vi vil gjøre en forskjell NÅ - ikke om 20 år. Når voksne snakker om oss på den måten, skaper de et inntrykk av at vi ikke er seriøse og at vi ikke har tenkt nok igjennom ting enda. Det er en hersketeknikk. Vi blir usynliggjort og overkjørt. Vi ser at det er få ungdommer som sitter i utvalg, og vi blir ikke alltid invitert til høringer, politikerne inviterer heller andre som kan snakke på vegne av ungdom. Men hvem kan vel tale ungdommers sak bedre enn unge selv?"

 

Håpet er at unge skal få stadig større innflytelse på politikken i årene som kommer, sier Balder.

 

"Jeg håper ungdom i større grad blir inkludert i samfunnsspørsmål enn vi blir i dag. Sentralt Ungdomsråd i Oslo blir til dels lyttet til, men som andre ungdommer kan lett bli tilsidesatt og kun inkludert for å skape et bilde av legitimitet."

 

Balder anbefaler alle unge å bli med i en organisasjon. Jo flere unge som engasjerer seg, jo større gjennomslag får man for saker som angår ungdom.

 

"Jeg er helt sikker på at alle kan finne en organisasjon som passer. Det gjelder bare å prøve seg frem! "

Publisert: Tir, 22/10/2013 - 14:20


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!