Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Drømmer du om å jobbe frivillig?

© shutterstock.com - mangostock
© shutterstock.com - mangostock
For mange strander drømmen om å gjøre en frivillig innsats på deltakeravgifter og kostbare flybilletter. Europeisk volontørtjeneste gir unge mellom 17 og 30 år muligheten til å bo og jobbe i et annet land i 2-12 måneder, helt gratis.

Hvorfor jobbe frivillig?

Frivillig arbeid gir erfaringer og kunnskap som kan komme til nytte i jobbsøking senere. Blant annet får du arbeidserfaring, viser at du er tilpasningsdyktig og at du våger å ta en sjanse, du lærer språk, og vil dessuten garantert få minner for livet. Frivillig arbeid kan være et meningsfylt og bærekraftig alternativ til andre former for friår.

 

Hva er Europeisk volontørtjeneste (EVS)?

Volontørtjenesten gjør det mulig for ungdom mellom 17-30 år å jobbe frivillig i 2-12 måneder i et annet land i Europa eller EUs naboland. Kostnader til reise og opphold blir dekket. Det finnes mange forskjellige arbeidsfelt å velge mellom, og du bestemmer selv hvor du vil dra.

 

EVS er en del av Erasmus+, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og sport 

 

Når kan jeg søke?

Det kan ta litt tid å få til et opphold som volontør, så du bør starte forberedelsene tidlig! Du må finne en organisasjon som kan være senderen din, og så må du finne en organisasjon som du kan reise til (vertsorganisasjon).   Det er faktisk disse som er partnere når det søkes om støtte til ditt opphold ute, slik at du selv ikke har noe økonomisk ansvar for prosjektet. Dermed er det ikke du, men din sender og vert, som søker om støtte, og dette kan de gjøre 3 ganger i året, 1. februar, 1. mai og 1. oktober. Prosjektene kan starte 3 måneder etter søknadsfristen.

 

Sender- og vertsorganisasjon - hva er det?

Senderorganisasjonen skal hjelpe deg med å finne et passende prosjekt å reise til, de skal legge ut for reiseutgifter og ellers bistå deg ved behov. Vertsorganisasjonen er organisasjonen som tar deg i mot som frivillig i sine aktiviteter. Det finnes en egen database der alle organisasjonene som er godkjent for å ta i mot frivillige med støtte fra EVS er registrert. Her kan du søke både på land og tema for aktivitetene du kan jobbe med, og du finner kontaktinformasjon slik at du kan finne ut om drømmeprosjektet ditt har plass til nettopp deg.

 

Jeg vil vite mer!

Les om Europeisk volontørtjeneste på Erasmus+: Aktiv Ungdoms nettsider, eller ta kontakt med Einar Rafn Gudbrandsson, som er ansvarlig for volontørtjenesten i Norge.

 

Du kan også ta en titt på reisebrev og blogger fra norske ungdommer som er eller har vært ute i prosjekter. Hvis du gjerne vil reise til mer eksotiske steder, bør du se på andre muligheter. Eurodesk har samlet en del lenker over organisasjoner som tilbyr frivillig arbeid verden over.

 

Publisert: Tir, 07/05/2013 - 14:14


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!