Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Hvordan finne sin plass i det norske samfunnet?

© fotolia.com - galam
© fotolia.com - galam
Tenker du på å flytte til Norge? Da er det en del ting du bør sette deg inn i først.

 

Husk oppholdstillatelse

Som en hovedregel må man ha oppholdstillatelse for å få jobbe i Norge, men det er egne regler for EU/EØS-land.

 

Hvordan få jobb

Å få jobb i Norge uten å kunne norsk kan være tøft. Mange bedrifter og organisasjoner ønsker naturlig nok ansatte som kan språket. Snakker du ikke norsk, kan det være smart å søke på de jobbene der kommunikasjon ikke står i sentrum. Rengjøring på hoteller, arbeid på forskjellige kjøkken og kantiner, avisbud og vaskejobber er eksempler på slike jobber. I de fleste tilfeller vil man også spørre etter engelskkunnskaper.

Det er vanlig å levere både en søknad og en CV. Gå innom personlig og presenter deg selv hvis du har mulighet til dette. Spør om å få snakke med sjefen og fortell om din motivasjon til å søke, samtidig som du leverer din CV og søknad.

Hvis du leverer søknad via posten eller e-post, vil du risikere at søknaden din havner i en bunke med andre søknader. Derfor vil det være en fordel for deg å være i den byen du søker jobb, slik at du får muligheten til å presentere deg selv ved å gå innom bedriften.

 

Lær norsk og øk sjansene dine

Folkeuniversitetet tilbyr norskkurs. En del av kursene forbereder deg til Bergenstesten, som trengs i en del yrker og i en del studier hvis du ønsker å studere i Norge.

Hvis du ikke har mulighet til å melde deg på et norskkurs, kan det å starte med å få en jobb være et mål. Les på egenhånd, praktiser språket på jobben og tjen opp nok penger til å melde deg på et språkkurs. Språket er virkelig nøkkelen til mange muligheter i Norge.

 

Betal skatt

Alle som jobber, betaler skatt. Det norske skattesystemet er basert på at alle skal betale skatt etter evne, slik at skatten skal føles rettferdig. Skatt er det offentlige Norge sin viktigste inntektskilde. Arbeider du i Norge for en norsk arbeidsgiver, skal du alltid betale skatt i Norge av all lønn du får for dette arbeidet. Omfanget av skatteplikten er avhengig av hvor lenge du oppholder deg i Norge. Det skilles mellom «begrenset skatteplikt» og «skattemessig bosatt».

 

Et sted å bo

Når det gjelder bolig er det ikke like viktig å kunne språket, men det er viktig at du har en inntekt fra en jobb i Norge. Det er høy konkurranse på leiemarkedet og det er som det meste i Norge – dyrt.

De vanligste stedene å finne leiligheter er på internett på finn.no – enten ved å lese annonser eller ved å legge ut en annonse selv.

 

Bli kjent med nordmenn

Mange nordmenn engasjerer seg ved å jobbe frivillig, enten med frivillig arbeid eller gjennom arbeid i en organisasjon. Kanskje det kan være noe for deg? Ved å jobbe frivillig blir du ikke bare kjent med nye mennesker, men du får også en erfaring du kan skrive i CV-en din. Frivillig arbeid viser at du er engasjert og initiativrik, noe som kan være fordelaktig for deg når du skal søke jobb.

Publisert: Tor, 15/08/2013 - 14:06


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!