Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Tar du selfies bak rattet?

© shutterstock.com - Yuri Arcurs
© shutterstock.com - Yuri Arcurs
Selfies og teksting tar livet av stadig flere unge sjåfører.

Bilulykker er den vanligste dødsårsaken blant unge førere. En hovedårsak er mangel på oppmerksomhet på veien, som svekker reaksjonstiden til føreren. Å ta bilder eller sjekke statusoppdateringer på Facebook utgjør ikke bare en reel fare for din egen sikkerhet, men også for alle andre trafikanter som oppholder seg på veien.

 

En undersøkelse utført av Ford blant 7000 smarttelefonbrukere mellom 18 og 24 år fra syv europeiske land, viser at en av fire har tatt en selfie mens de kjører bil. Nesten halvparten innrømmer at de har tatt et bilde med sin smarttelefon mens de kjører på veien, og en av fire oppgir at de har brukt sosiale medier. Og ikke mindre enn 916 statusoppdateringer ble sendt med hashtaggen #drivingselfie i løpet av en gjennomsnittlig måned (se infographics).

 

Stadig flere bilulykker, inkludert dødsulykker, involverer førere som har tatt selfies mens de kjører. Å kjøre på veien krever at du opprettholder full kontroll over bilen til enhver tid. Å ta en selfie kan distrahere deg i 14 sekunder, mens det å sjekke sosiale medier kan distrahere deg i så lenge som 20 sekunder.

 

Det er nok tid til at en bil som kjører i 100 km/t rekker å dekke en avstand lik fem fotballbaner!
 
Hvis du skal bruke smarttelefonen din, finner du et trygt sted å parkere først. For flere tips om trygg kjøring, sjekk ut denne wiki-siden.

 

I Norge har Trygg Trafikk flere gode råd og tips til trygg oppførsel i trafikken - blant annet deres Hold Fokus-kampanje som har blitt en braksuksess og fått en av tre spurte nordmenn til å endre sin holdning til mobilbruk i bilen.

 

Det europeiske trafikksikkerhetsrådet (ETSC), jobber for å redusere skader og dødsfall i trafikken og kan hjelpe med å holde deg oppdatert på trafikksikkerheten i EU.

 

Relatert lenke

Annen statistikk på trafikksikkerhet og ulykker - Europakommisjonens hjemmeside

Publisert: Fre, 04/12/2015 - 15:23


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!