Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Skal du reise i EU? Ikke glem det europeiske helsetrygdkortet ditt

© shutterstock.com
© shutterstock.com
Det er viktig å pakke riktig når du er på utenlandsreise, og det aller viktigste er kanskje det europeiske helsetrygdkortet, som gir tilgang til helsetjenester i alle EU- og EØS-land i tillegg til Sveits.

Når du skal reise til et annet land, er det en million ting du må huske på, deriblant ID/pass. Men det kan også være en god idé å tenke over hva som kan skje når du kommer frem. Hvis du blir syk når du er på reise, er det ikke nok å ha med ID-papirer. Du må også ta med det europeiske helsetrygdkortet (EHIC).

 

Hvordan fungerer det?

Kortet skal sørge for at du mottar medisinsk nødvendig, statlig helsehjelp mens du er på ferie, studerer eller deltar i frivillig arbeid hvor som helst i EU (og Island, Liechtenstein, Norge og Sveits) hvis du blir akutt syk.

 

EHIC erstatter ikke reiseforsikringen, men når du er i et annet land, sørger kortet for at du er garantert medisinsk behandling med de samme vilkår og til de samme prisene som innbyggerne som er forsikret i det gjeldende landet. Hvis medisinsk behandling er gratis for innbyggerne i det gjeldende landet, trenger du ikke å betale noe. Hvis du må betale for behandlingen i landet, kan du få kostnadene refundert i det gjeldende landet eller fremsette krav til forsikringsselskapet hjemme. Husk at beløpene tilbakebetales i henhold til reglene i landet der du mottar behandlingen, og at alle lands helsetjenester er forskjellige. Derfor må du være klar over at tjenester som er gratis hjemme, kanskje ikke er gratis i et annet land.

 

Det anbefales å ha en ekstra helseforsikring, spesielt knyttet til situasjoner som ikke dekkes av EHIC. Hvis du for eksempel trenger hjelp fra redningsmannskaper, har behov for private helsetjenester eller trenger hjelp til hjemtransport, dekkes ikke dette av EHIC.

 

Hvor får du tak i helsetrygdkortet?

Tjenesten er tilgjengelig for alle som er forsikret via eller dekket av statlige trygdeordninger i EU 27, Island, Liechtenstein, Norge eller Sveits. Det personlige kortet kan du enkelt få tak i hos lokale helsemyndigheter i landet ditt. Bare gå til HELFO’s nettside.

 

For å gjøre livet ditt litt lettere er det laget en app for helsetrygdkortet med masse informasjon du trenger når du er på reisefot. Smarttelefonappen fungerer som en veileder for brukere av EHIC-kortet og inneholder detaljerte og praktiske råd som kan være til hjelp hvis det oppstår uventede situasjoner i utlandet, inkludert nødtelefonnummeret 112 for hele Europa og informasjon om potensielle behandlingskostnader. Appen er kompatibel med iOS-, Android- og Windows 7-mobiler og leveres på 24 språk. Du kan til og med bytte mellom språkene, noe som gjør det mye enklere å kommunisere hvis du ennå ikke har fått tid til å ta de språkkursene du planla å fullføre for lenge siden.

 

Annas historie

Anna er forsikret gjennom den lovfestede sykeforsikringen i EU-land A og skal tilbringe noen måneder i EU-land B for å fullføre studiene. Hun har det europeiske helsetrygdkortet med seg, som er utstedt i land A. Hun er gravid og skal føde mens hun er i land B. Svangerskap og fødsel anses som akutt medisinsk behandling, så Anna vil få nødvendig medisinsk hjelp i land B når hun viser frem det europeiske helsetrygdkortet og ID.

 

Anna vil få behandling i land B som om hun var forsikret i det landet. Dette betyr at hvis behandlingen er gratis for personer som er forsikret i dette landet, vil den være gratis for Anna også. Hvis systemet i landet går ut på at innbyggerne betaler for behandlingen og deretter søker om refusjon, må Anna betale det samme beløpet som innbyggerne i landet og deretter få beløpet tilbakebetalt. Hun søker da om refusjon i land B, der hun får tilbakebetalt i henhold til de samme satsene som innbyggerne i landet (land B vil deretter kontakte helsemyndighetene i land A, der Anna er forsikret, for å få tilbakebetalt beløpet).