Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Tips til en trygg reise

Ungom på reise
112634237 - © shutterstock.com - Artens .jpg
Uansett hvor du skal og hvem du reiser med, er det viktig å være trygg. Sjekk disse tipsene, og sørg for at din reise til utlandet ikke går nedenom og hjem.

1. Tenk helse: husk å ta med ditt Europeiske helsetrygdkort. Du kan laste ned en gratis app som hjelper deg å ta kontakt med hjelpetjenester i landet du besøker. Hvis du reiser utenfor Europa, eller til et land som ikke omfattes av helsetrygdkortet, må du tegne en reiseforsikring . Et førstehjelpsskrin med paracet, plaster, sårrens, håndsprit etc. kan være smart å ha med.

I en nødsituasjon kan du i alle EU-land ringe nødnummeret 112 gratis fra hvilken som helst telefon. Den som svarer skal i prinsippet kunne hjelpe på flere språk, men det avhenger av landene.

Går reisen til et eksotisk sted, bør du gå til legen din i forkant og sjekke om du trenger vaksiner eller bør ta andre forholdsregler på reisen.

2 Kjenn rettighetene dine: uansett om du reiser med tog, fly, buss eller båt i EU, har du passasjerrettigheter som beskytter deg i tilfelle du opplever forsinkelser, kanselleringer eller har spesielle behov under reisen. Du kan også laste ned en mobil app om passasjerrettigheter.

3 Ikke ha alle pengene på ett sted: er du på tur bør du ikke oppbevare alle kontanter og bankkort på samme sted. La minst ett kort og litt penger ligge på et annet sted, gjerne i bagasjen eller et annet lite tilgjengelig sted. Hvis du mister eller blir frastjålet kredittkortet ditt, må du melde det til politiet, og ta kontakt med banken så snart som mulig for å sperre kortet.

4. Ikke ha lommeboka i baklomma: for å unngå lommetyver bør du ha lommeboka i en av lommene foran eller på innerlomma, gjerne i en lomme som kan lukkes.

5 Lagre dokumentene dine på nettet: skann reisedokumenter slik som bankkort, sertifikat, pass eller visum og send dem til deg selv. Slik har du alltid tilgang til dem om du mister originalene. Hvis du mister et ID-kort eller pass, eller hvis det blir stjålet, kan du gå til politiet og ta kontakt med nærmeste konsulat eller ambassade .

6 Vær på vakt overfor personer du ikke kjenner: sett noen grenser for hvor mye du stoler på fremmede, for eksempel å gå med dem inn i et risikofylt område av byen, eller å ta i mot mat eller drikke. Ikke aksepter pakker eller gaver fra fremmede for enhver pris heller.

7 Ikke vis frem rikdom: det er en selvfølge uansett hvor du oppholder deg, men særlig når du er på reise. Det er lite smart for eksempel å vise dyre smykker og klær, ha en lommebok full av sedler eller å bære et fancy kamera rundt halsen. Prøv å unngå å tiltrekke deg uønsket oppmerksomhet og å gjøre deg til et mål for tyver.

8 Pass på sakene dine: det er også ganske opplagt at du ikke bør la vesken din ligge ved føttene dine eller henge på stolryggen. Du bør sette navn og kontaktinformasjon på all bagasje og ikke gå fra innsjekket bagasje før du ser den blir sendt med bagasjebåndet .

9 Ikke ta igjen: er du uheldig og blir ranet, gi fra deg lommebok, klokke, telefon etc. Hvis du prøver å sloss tilbake, risikerer du å bli skadet .

10 Tenk over hvor du bruker kredittkortet: offentlige datamaskiner, for eksempel på internettkafeer kan ha programvare som registrerer tastetrykkene dine, slik at passordene stjeles og kan brukes av andre.

11 Hold kontakt: sørg for å være i jevnlig kontakt med noen hjemme slik at de er klar over reiseruten din. Skulle uhellet være ute vil de da vite hvor de skal lete etter deg. Med billigere roaming-avgifter og nettilgang nesten overalt, er det å holde kontakten blitt mye enklere.

12 Forbered deg: les om reisemålet slik at du er informert om sikkerhetssituasjonen, priser, lokale skikker, områder du bør unngå, osv.

13 Vær smart på offentlig transport: Vær forsiktig på overfylte t-baner, togstasjoner, heiser, turiststeder, markedsplasser og andre steder med store menneskemengder. Hold en lav profil, prøv å fremstå som trygg og ikke la det synes hvis du har gått deg bort. Husk at det aldri er anbefalt  å ta pirattaxi.

I tillegg til disse reisetipsene kommer det viktigste: ikke la sunn fornuft bli liggende igjen hjemme!

Publisert: Tir, 06/05/2014 - 13:32


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!