Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Europees sportbeleid

sportief zo'n knuffel
Foto by: Take-it-easy59
Europa doet meer dan alleen grenzen openstellen voor haar burgers en afspraken maken om internationaal meer veiligheid, minder geldverspilling of uitwisseling van expertise mogelijk te maken...

Europa doet namelijk ook veel voor sporters!

In Europa wordt veel gesport. De EU ziet haar burgers graag gezonder worden en gebruikt sport als middel om dat te bereiken. Toch is sport (nog) geen apart beleidsterrein van de Europese Unie. Er zijn wel door de jaren heen véél afspraken gemaakt, wetten opgesteld en speerpunten geformuleerd als het om sport gaat. De EU begon optimistisch aan haar visie op sport maar inmiddels lijkt het opstellen van regels en wetten waar niemand door benadeeld wordt en die niet meer problemen dan oplossingen met zich meebrengen haast onmogelijk.

 

Een sprintje langs belangrijke jaartallen in het Europees beleid voor professionele sportievelingen:

 

1984 - Sport werd voor het eerst officieel gebruikt om het Europese integratieproces populairder te maken onder de bevolking. Daarom werden er vanaf toen sportwedstrijden en toernooien onder de vlag van de EU georganiseerd.

 

1995 – Het betaalde voetbal kreeg een impuls, het plafond voor transferbedragen viel weg en er waren geen beperkingen meer om spelers uit andere landen aan de selectie toe te voegen. Deze impuls heeft wel gezorgd voor de absurd hoge salarissen en transfersommen in het betaalde voetbal van nu…

 

2007 – Het eerste Witboek Sport is een feit. Sport werd gekoppeld aan het tegengaan van drugsgebruik en racisme. De EU kwam erachter dat je het ook perfect kunt inzetten als middel om de integratie van minderheden te versnellen.

 

2010 – Hoge piefen kwamen zich ontfermen over sportbeleid, de EU stelde sportministers aan om eens goed na te denken over wat ze allemaal kan doen voor de sportwereld.

 

2011 – Een minder leuke ontwikkeling: de EU stelt een internationale lijst op van hooligans die moeten worden geweerd uit Europese stadions.

 

2013 – Een onderzoek naar matchfixing oftewel omkoping om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden, maakte duidelijk dat dit probleem in heel Europa veel groter is dan gedacht. Ook in Nederland. De EU wil hier tegen optreden.

 

Vanaf 2014 – Europees sportbeleid krijgt voor het eerst over een eigen hoofdstuk en een eigen begroting binnen het EU-beleid.

Gepubliceerd: Wo, 21/08/2013 - 15:22


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!