Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Europees Jeugd Olympisch Festival: Olympische Spelen voor jongeren

Tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival kunnen de beste jonge Europese sporters internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de 'echte' Olympische Spelen.

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) werd in 1990 voor het eerst georganiseerd en is het enige multisportevenement in Europa. Het is een initiatief van de Europese Olympische Comités (EOC). Europa volgt hiermee het voorbeeld van bijvoorbeeld Azië, waar ook Olympische jeugdspelen georganiseerd worden.

 

Waar en wanneer?
Het winterfestival 2013 is in Braşov in Roemenië, het zomerfestival 2013 is in Utrecht.

 

Wie kan meedoen?
Jonge atleten uit heel Europa van 14 tot 18 jaar mogen meedoen. Aan de zomerfestivals nemen meestal zo'n 2.500 sporters deel; aan de winterfestivals ongeveer 1.300.

Zij gaan de strijd met elkaar aan in negen Olympische sporten: atletiek, basketball, wielrennen, turnen, handbal, judo, zwemmen, tennis en volleybal.

Als je geen topsporter bent, kun je ook als vrijwilliger deel uitmaken van een Jeugd Olympisch Festival. De vrijwilligersorganisatie voor Brasov zoekt vooral mensen uit de omliggende steden in Roemenië. Maar je kunt ook alvast kijken of iets kunt betekenen voor de vrijwilligersorganisatie voor Utrecht.

 

”Dit festival is een enorme motivatie voor jonge Europese sporters, het geeft vanaf het prille begin invulling aan hun sportcarrière.”

Jacques Rogge, voorzitter van het IOC en stichter van het jeugd-Olympisch festival

 

Waar gaat het eigenlijk om?
De principes van het Jeugd Olympisch Festival zijn gebaseerd op het Olympisch handvest van Pierre de Coubertin. Het evenement moet bijdragen tot een betere en vredige wereld door jongeren op te leiden, in dit geval door middel van sport. Binnen het Olympisch ideaal helpen de festivals om wederzijds begrip te kweken via vriendschap, solidariteit en ‘fair play’, zonder enige vorm van discriminatie.

De festivals volgen dezelfde lijnen als de Olympische Spelen: er is een openings- en een sluitingsceremonie, de Olympische vlam brandt tijdens het hele festival en voor elke winnaar wordt zijn of haar volkslied gespeeld en de vlaggen van de landen van alle medaillewinnaars worden gehesen.