Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Sport in Erasmus+

Photo by: Frédéric Bisson https://www.flickr.com/photos/zigazou76/
Heb je wel eens over sport nagedacht als middel om mensen dichter bij elkaar te brengen? Mensen uit verschillende landen?

Om écht samen te ‘spelen’, ook al ben je groot en volwassen en is sport meer iets dat je doet om af te vallen of omdat je nou eenmaal zo houdt van competitie en winnen. Sport kan zoveel meer zijn dan alleen iets wat je voor jezelf doet.

 

Er is vanaf dit jaar (2014) ook geld beschikbaar binnen het Erasmus+ subsidieprogramma voor sport! Niet om de kantine van de plaatselijke tennisclub te redden, of om nieuwe voetballen te kunnen kopen voor de E’tjes. Maar waar moet je dan wel aan denken als je subsidie wilt aanvragen?

 

Erasmus+ gaat voor internationalisering in Europa. En sporten kan prima over de landsgrenzen heen. Geef een internationale groep jongens een voetbal en het spel kan beginnen. Je hoeft in principe elkaars taal niet te spreken.

 

De EU is erg bezig met belangrijke onderwerpen die door middel van sport onder de aandacht gebracht kunnen worden. Zoals sociale inclusie of discriminatie. Sociale watte? Inclusie! Dat betekent dat iedereen erbij hoort ongeacht ras, huidskleur, IQ, seksuele geaardheid, sekse, beperking of wat dan ook. Klinkt vanzelfsprekend. Maar het is knap lastig hoor, want in de snelle Nederlandse samenleving val je toch al snel buiten de boot als je niet zo stabiel opgegroeid bent, niets hoort of uit een land komt waar ze nog nooit van de Nederlandse taal hebben gehoord.

 

Tijdens het sporten maakt het eigenlijk weinig uit, iedereen kan meedoen omdat het ‘maar’ een spelletje is. Niet te serieus, maar stiekem gebeuren er hele belangrijke en waardevolle dingen. Sportend vinden we het niet zo erg dat sommigen wat langzamer zijn maar wel heel enthousiast en hoe belangrijk fair play is. En zo komen sociale inclusie en gelijke kansen voor iedereen onder de aandacht op een onverwachte manier… door mee te maken hoe het voelt dat niet iedereen zo is als jij maar wel een kans verdient. Daarnaast is sport natuurlijk ook gewoon heel erg gezond. We leven steeds langer maar dat moet ons lichaam wel aan blijven kunnen. Sporten helpt! Je wordt er gelukkiger van en je lichaam kan beter zijn werk doen.

 

Waar is dan precies geld voor?

 

Voor grote Europese sportevenementen. Een evenement met minstens 12 verschillende deelnemende landen en met aandacht voor de eerder genoemde punten.  Een enorme klus met veel impact voor de organisatoren en deelnemers. Maar je staat er niet alleen voor, als je een team van partners kunt verzamelen die mee willen werken is er ook subsidie voor:

 

  • Promotionele activiteiten voor je evenement, om het grote publiek en de media op de hoogte te brengen.
  • Internationale trainingen om coaches en vrijwilligers beter voorbereid aan de organisatie van een dergelijk groot evenement te laten beginnen.
  • Het organiseren van nevenactiviteiten tijdens het evenement zoals workshops of lezingen.
  • Implementatie achteraf, voor een evaluatietool of om een draaiboek te maken dat hergebruikt kan worden.

Paskelbta: T, 27/08/2014 - 14:45


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!