Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Hoe fier ljep jij?

oranjesjoelen
Photo by: Marc Samsom http://www.flickr.com/photos/marcsamsom/
Nederland is klein, maar het is groots in gekke sporten. Best iets om trots op te zijn… De Schotten hebben hun highlandgames, de Fransen hebben pétanque en de Britten hebben cricket. En wij? Wij hebben fierljeppen en sjoelen!

 

Fierljeppen (ook wel bekend als polsstokverspringen) is typisch Fries. Fier is ver en ljeppen is springen. Bij het fierljeppen ren je als een dolle naar een stok die fier rechtop in een sloot staat, vervolgens klim je tijdens je sprong zo hoog mogelijk je stok in zodat je over een zo breed mogelijke sloot kunt komen. Prachtig. Het is bijzonder moeilijk en je moet sterk en behendig zijn om het voor elkaar te krijgen dat fier ljeppen.

 

Er is zelfs een sportbond voor fierljeppers: de Nederlandse Fierljepbond (NFB). En er zijn twee grote competities, eentje in Holland en een in Friesland. De NFB organiseert jaarlijks de Nationale Competitie, waarin Holland en Friesland tegen elkaar strijden. Nederland op zijn kleinst.

 

Als een sport typisch Nederlands wil zijn, is er blijkbaar een vreemde naam voor nodig. Na fierljeppen hebben we als tweede nationale trots: sjoelen.

 

Sjoelen kan iedereen gelukkig. Je hoeft er niet atletisch, gespierd, slim of afgetraind voor te zijn. All you need is a sjoelbak en houten schijven. Bij het sjoelen schuif je de houten schijven in een lange platte bak door kleine poortjes heen. Deze poortjes zijn allemaal een aantal punten waard en wie de meeste punten bij elkaar sjoelt wint. Easy! Maar toch worden er heuse kampioenschappen uitgevochten in de sjoelbak.

 

Ben je in Nederland en wil je naast boerenkool, hutspot en drop andere typical Dutch dingen ontdekken? Je bent niet écht de Nederlandse cultuur ingedoken als je niet weet wat sjoelen of fierljeppen is… dus spread the word en houd onze eer hoog. Nederland, een klein land met… gekke sporten.

 

Paskelbta: T, 11/12/2013 - 16:26


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!