Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Weg met die stress!

Photo by: Neal Fowler www.flickr.com/photos/31878512@N06/
Examens, drukte op het werk of levensbepalende keuzes: iedereen krijgt vroeg of laat te maken met stress. Maar hoe moeilijk het ook lijkt, blijf kalm en overwin de stress!

Verder studeren, een baan zoeken of op wereldreis? Alleen gaan wonen of nog even in "Hotel Mama" blijven? Sparen voor later, het geld laten rollen, investeren? Huisje-boompje-beestje? Of als single zorgeloos blijven feesten?

Dit zijn nog maar een paar van de keuzes voor alle jongeren die tussen 1980 en 2000 zijn geboren (de zogenaamde "millennials"). Een dan hebben we het nog niet over de financiën: je studielening afbetalen, je vaste kosten betalen en rondkomen met een laag inkomen. Geen wonder dat je stress krijgt! Tel daar de moeilijke economische tijden en jeugdwerkloosheid bij op, en je begrijpt waarom onderzoekers eind 2012 al vaststelden dat millennials gemiddeld meer stress ervaren dan andere generaties.

 

Maar probeer je dat niet aan te trekken, want met somberheid los je niets op. Jij kunt niks veranderen aan de situatie op de arbeidsmarkt, het bedrag dat je voor je studies hebt moeten lenen of de woningprijzen. Het beste wat je kunt doen is niet te veel besluiten tegelijk nemen, doe het rustig aan! De volgende tips kunnen je helpen om de stress te overwinnen:

 

  • Zoek de oorzaak van je stress en kijk of je daar iets aan kunt veranderen. Examens zijn niet vermijden, maar maak een overzicht van alle leerstof. Zo voorkom je onaangename verrassingen op het laatste moment. Bij stress op het werk hoef je niet meteen ontslag te nemen. Zeg gewoon wat vaker "nee", of praat met collega's als je stress krijgt van hun gedrag.
  • Ga sporten: regelmatige lichaamsbeweging houdt je in vorm, is goed voor je hart en je slaapt er zelfs beter van, vooral in combinatie met gezonde voeding. En, vooral, je voelt er goed bij. Dus klim op de fiets, doe die sportschoenen aan of leef je uit op de dansvloer!
  • Ontspan: dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is enorm belangrijk. Yoga, ademhalingstechnieken, wandelen of een boek lezen, het helpt allemaal om de bloeddruk te verlagen en je spieren te ontspannen. Op die manier bestrijdt je de negatieve gevolgen van stress. Medicijnen, alcohol en roken lijken misschien aantrekkelijk, maar op termijn ben je daar niet bij gebaat.
  • Praat met familie en vrienden: zit er jou iets dwars en krijg je daar stress van, dan kan het erg opluchten om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. En misschien krijg je van hem of haar ook nog wat nuttig advies. Bovendien helpt zo'n gesprek om alles eens vanuit een ander perspectief te bekijken en je te concentreren op het positieve.
  • Blijf lachen: bekijk je favoriete sitcom, lees een grappig boek of bel met een vriend die je aan het lachen brengt. Het maakt niet ut om welke reden je moet lachen, maar bij het lachen maak je hormonen aan waardoor je je prettiger voelt en die de stress verminderen.

 

Gepubliceerd: Vr, 01/05/2015 - 10:02


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!