Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

CO2 uitstoot – ‘natuurlijke’ oplossingen?

Photo by: Eduardo Lacerda https://www.flickr.com/photos/dhubax/
Is het een enorm probleem? Of valt het wel mee? De bekende CO2 uitstoot die de aarde ‘verwoest’. De discussie lijkt er een te zijn waar je nooit een sluitend bewijs voor kunt vinden.

Sceptisch of overtuigd, wereldwijd zijn onderzoekers het er wel over eens dat de temperatuur op aarde sneller stijgt sinds we intensief gebruik zijn gaan maken van de aarde. Geen ijstijd meer dus, ontzettend jammer en wie weet over heel veel jaar een verplichte siësta in Nederland.

 

De aarde is een ingewikkeld ecosysteem waarbij alles met elkaar samenhangt, het is dus onmogelijk om alle gevolgen van gevolgen van de acties van de mens op lange termijn onder de loep te nemen. Maar er is een hoop te doen omtrent CO2 reductie: Green Seats om de uitstoot van een vliegtuig te compenseren, hybride auto’s, duurzame energie. Maar wist je dat er ook natuurlijke oplossingen worden aangedragen?

 

We zijn geen wetenschappers en kunnen ook niet tot in de puntjes de voors en tegens van deze oplossingen bespreken, maar het is toch leuk als je er eens van gehoord hebt en er misschien over mee kunt praten…

 

Olivijn (green sand)

Olivijn is het stiekem het meest voorkomende mineraal op aarde. Dit mineraal doet iets bijzonder met CO2, als het verweerd dan bindt het CO2 aan zich. Als olivijn fijn wordt gemalen tot zand werkt de binding van CO2 het best. En in combinatie met water gaat de opname nog iets beter. Het uitstrooien van olivijn op stranden zou dus best een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het CO2 probleem. Het verweerd binnen vijf jaar helemaal en dan heeft het best wat CO2 opgeruimd. Je kunt olivijn (of green sand) nu trouwens ook zelf kopen, om in je zandbak te doen of op je terras en in je tuin te strooien. Wie weet… helpt het?

 

Fytoplankton

Te land, ter zee… In de zee leeft ook een organisme wat helpt om CO2 op te ruimen. Plankton! Plankton speelt een belangrijke rol in de koolstofopslag van de aarde. Heel kleine nietszeggende algen halen continu CO2 uit de atmosfeer, ze bevinden zich dicht onder het wateroppervlak van onze enorme oceanen. Deze algen zijn eigenlijk eencellig fytoplankton, en dit plankton kan een knap kunstje. Net als boomblaadjes kunnen ze door middel van fotosynthese CO2 omzetten, waarbij zuurstof vrijkomt. Als het fytoplankton sterft, zinkt het naar de zeebodem, samen met de koolstof die het heeft opgeslagen. Zo bergt het CO2 veilig op in de diepte, ver van de atmosfeer die er zoveel ‘last’ van heeft. Maar voor hoe lang?

 

Wolken dichter ‘maken’

En dan zijn er wolken. Wolken zijn eigenlijk grote massa’s van hele fijne druppeltjes water. Mee eens? En de bovenkant van wolken, als je vanuit een vliegtuig kijkt, zijn vaak veel witter dan de onderkant die je vanaf de aarde ziet. Weet je hoe dat komt? Water weerkaatst zonlicht en dat gebeurt natuurlijk meer aan de kant van de zon. Meer licht is meer wit… en nu is er een theorie die van dit principe uitgaat en stelt dat als je wolken dichter maakt (meer waterdruppeltjes), je ook meer zonlicht kunt weerkaatsen en hierdoor minder opwarming op aarde krijgt. Een ingenieus plan, wat zou de catch zijn..?

Publicado: Vie, 24/04/2015 - 09:36


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos