Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Voedselveiligheid

Photo by: pallavi_damera https://www.flickr.com/photos/pallavi_damera/
Het voedsel dat je elke dag eet komt niet vanzelfsprekend uit Nederland. Sinaasappels groeien nou eenmaal beter in Spanje, Noord Afrika of Griekenland dan in ons kleine koude kikkerlandje.

Ook al zijn we ons steeds bewuster van hoeveel geld en milieuvervuiling het scheelt als we lokale producten gebruiken, we eten een boel dingen die in het buitenland worden geproduceerd of verwerkt. 

 

Zoveel verschillende landen die dingen produceren en zoveel culturen die allemaal hun eigen normen hanteren. Best lastig om dan de veiligheid te waarborgen. Zo kom je eigenlijk al snel uit bij internationaal geldende regels. Want voedsel moet natuurlijk, waar het ook vandaan komt, niet schadelijk zijn voor de mensen die het eten.

 

Kun je je voorstellen wat er allemaal mis zou gaan als er geen regels waren en alles mocht in de voedselindustrie? Als er geen toezicht is op wat er allemaal met jouw eten gebeurt voordat jij het in je mond stopt. En als het misgaat en mensen worden ergens in Europa ziek van bepaald voedsel, hoe kom je er dan achter waar dat voedsel vandaan komt? Daar zijn een hoop goede afspraken voor nodig. Dat iedereen dezelfde regels volgt om zoveel mogelijk veiligheid te creëren en dat er daarnaast altijd een aantal controles plaatsvinden voordat voedsel bij de consument, bij jou dus, terecht komt. Belangrijke controles worden bijvoorbeeld uitgevoerd als het gaat om salmonella in kippenvlees.

 

De Europese regels als het gaat om voedsel zijn bijna de strengste in de hele wereld. Er is zelfs een internationaal systeem (RASFF: the Rapid Alert System for Food and Feed) dat helpt om ervoor te zorgen dat alles wat we in Europa eten helemaal veilig is en aan alle eisen voldoet die de EU aan ons voedsel stelt. Food staat voor voedsel voor mensen en feed staat voor diervoeders, die worden ook streng gecontroleerd.

 

Sinds de oprichting 35 jaar geleden heeft het RASFF als belangrijkste taak het waarborgen van de voedselveiligheid voor mensen en dieren; het is daarbij ook een goed instrument om, wanneer er fraude is ontdekt, producten te traceren en als het nodig is terug te roepen. Er is zelfs een RASFF‑portaalsite voor consumenten - waarmee iedereen die dat wil toegang krijgt tot informatie over voedsel dat niet aan alle regels voldoet en daardoor terug wordt geroepen of opgespoord moet worden.

Gepubliceerd: Do, 02/10/2014 - 09:58


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!