Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Designerdrugs

no drugs
Photo by: Creativity 103 http://www.flickr.com/photos/creative_stock/
Wist je dat van alle 15- tot 24-jarigen in de EU ongeveer 5 procent wel eens een designerdrug gebruikt heeft?

Als het aan de Europese Commissie ligt, is het afgelopen met designerdrugs. Maar deze drugs verbieden is moeilijker dan het lijkt. De ontwikkelingen in de wereld van de narcotica gaan zo snel dat het nauwelijks bij te houden is. Elke dag zijn er mensen bezig nieuwe drugs te maken. Met stofjes die je concentratie kunstmatig verhogen of die ervoor zorgen dat je de hele nacht door kunt feesten maar ook blijvende schade oploopt…
 

Wat zijn designerdrugs?
De meeste drugs hebben een plantaardige oorsprong. Bepaalde werkzame stoffen in planten worden gebruikt om je hersenen voor de gek te houden. Hierdoor wordt je erg hyper, relaxed of ga je dingen zien die er niet zijn. 
Maar er zijn slimmeriken die kunnen deze werkzame stoffen in planten gewoon namaken en bewerken in laboratoria. Op deze manier kun je alle effecten van de drug precies op je wensen aanpassen. Naarmate de wetenschap vordert is het zelfs denkbaar dat voor elke gelegenheid een speciale drug ontworpen kan worden. In de pauze even ontspannen en daarna weer op volle sterkte presteren of voor de duur van een presentatie of examen je faalangst verliezen. En deze ‘ontworpen drugs’ zijn dus designerdrugs.
 

Belangrijk voor de EU
De EU vecht tegen designerdrugs, want ze kunnen de wet ontduiken. Ontworpen drugs met steeds een andere samenstelling zijn per definitie onbekend en komen dus nog niet in de wet voor. Geen controle dus… geen toezicht op wat je binnenkrijgt en hoe gevaarlijk dat is. Iemand die willens en wetens drugs ontwerpt die echt niet oké zijn, is niet te pakken.
 

Wat kan de EU eraan doen?
Er komt een nieuwe wet tegen designerdrugs. Deze wet gaat de basisstructuur van designerdrugs verbieden, zodat die chemische basis niet kan worden gebruikt om nieuwe drugs mee te maken. Voor de duidelijkheid: nu duurt het zo'n 2 jaar voordat een schadelijke drug van de markt kan worden gehaald. Tegen de tijd dat een drug geweerd is, zijn er alweer talloze nieuwe drugs ontworpen. Daarom wil de EU ook op korte termijn gevaarlijke stoffen kunnen verbieden en zo minder achter de feiten aanlopen.

 

Publicado: Vie, 06/12/2013 - 13:13


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos