Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Ben jij Europa tot dienst?

army doctor
Foto by: The U.S. Army http://www.flickr.com/photos/soldiersmediacenter/
Bijna iedereen kent wel iemand die als militair is uitgezonden naar Afghanistan, Kosovo of Irak. Het moet niet, je mag in Nederland zelf kiezen of je wel of niet het leger in wilt.

Onze mannen en vrouwen gaan vrijwillig naar gevaarlijke delen van de wereld om de vrede te herstellen. Ze hebben ervoor gekozen om ons land te verdedigen in geval van nood. Maar zo lang het hier veilig is worden onze militairen ingezet om in andere landen mee te gaan op vredesmissies. Heftig werk waar niet iedereen voor kan gaan.

Wist jij dat er in Nederland eigenlijk wel nog steeds een dienstplicht bestaat? Dat zit zo: sinds 1 mei 1997 is de dienstplicht officieel opgeschort, maar niet afgeschaft. Opschorten betekent dat er wel een dienstplicht is maar dat er niemand meer wordt verplicht in het leger te gaan, tot het moment dat de veiligheid van Nederland in gevaar is.

 

In de meeste landen om ons heen is geen dienstplicht meer. In België hebben ze geen dienstplicht meer sinds 2004 en in Duitsland is hij in 2011 afgeschaft. Van de 28 lidstaten van de EU hebben 21 landen geen verplichte dienst meer.

 

Maar er zijn Europese landen waar deze nog wel geldt. In Oostenrijk is in januari 2013 nog voor de dienstplicht gestemd in een referendum. Alle mannen moeten daar een half jaar het leger in óf negen maanden ander werk doen dat de bevolking dient.

Noorwegen spant de kroon als het om de dienstplicht gaat. Daar geldt vanaf 2015 zelfs de dienstplicht voor vrouwen. Hiermee is Noorwegen het eerste land in Europa waar mannen én vrouwen worden opgeroepen.

 

Als militair ga je ervoor om de wereld om je heen veiliger te maken. Veiligheid is een groot goed. Maar daaraan meehelpen, dat kan natuurlijk ook als je niet in het leger zit. Goede zorg voor zieke mensen, onderwijs, seksuele voorlichting en schoon drinkwater zijn allemaal dingen waar een omgeving veiliger van wordt. Als vrijwilliger kun je zonder in het leger te vechten, toch voor meer veiligheid zorgen.

Gepubliceerd: Di, 20/08/2013 - 16:47


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!