Euroopa Noorteportaal
Teave ja võimalused noortele kogu Euroopas.

Unicef: vechten voor ieder kind

UNICEF : For every child 2010

Unicef zet zich al bijna 70 jaar in voor de rechten en het welzijn van kinderen in meer dan 190 landen in de hele wereld.

In de video 'For Every Child' wijst Unicef erop hoe belangrijk het is op te komen voor de rechten van kinderen.
 

Wat doet Unicef?
Unicef (United Nations International Children’s Emergency Fund) is op 11 december 1946 opgericht door de Verenigde Naties om de kinderen te helpen in de landen die in de Tweede Wereldoorlog verwoest waren. Unicef verdedigt het Verdrag inzake de rechten van het kind. Het wil gelijke rechten voor iedereen die wordt gediscrimineerd, in het bijzonder meisjes en vrouwen. Unicef werkt samen met andere organisaties om kinderen te beschermen tegen armoede, geweld, ziekte en discriminatie. Het promoot onderwijs voor meisjes en probeert de verspreiding van hiv/aids onder jongeren te voorkomen. Unicef zorgt ook voor hulp in noodsituaties en overal waar kinderen in gevaar zijn. Het is ervan overtuigd dat geen enkel kind het slachtoffer van geweld, misbruik of uitbuiting mag zijn.

 

Unicef zet zich op dit moment ook in voor de bestrijding van kinderhandel. Als Unicef-goodwillambassadeur heeft de acteur Jackie Chan in Birma/Myanmar kinderen ontmoet die verkocht waren en nu geholpen worden: "Kinderen zijn geen koopwaar. We moeten er alles aan doen om deze gevaarlijke criminele praktijken te stoppen. Zo moeten we jongeren leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Het gaat om eenvoudige regels zoals: vertrouw niemand die je een droombaan aanbiedt in een ander land, ga nooit naar alleen naar een plaats die je niet kent, zorg dat je de volledige naam en de leeftijd van jezelf en je ouders weet, zorg dat je kunt uitleggen waar je woont. Op die manier kunnen kinderen uit de handen van mensenhandelaars blijven."

 

Lees wat Unicef in jouw land doet of neem contact op met Unicef in jouw land.

 

Hoe kan ik meehelpen?
Op de Unicef-website Voices of Youth kun je zien hoe andere jongeren zich inzetten, meer te weten komen over kwesties die van belang zijn voor jongeren en deelnemen aan discussies. Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Wat dacht je van vrijwilligerswerk of een stage?

Avaldatud: Kolmap, 15/05/2013 - 16:05


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Vajad eksperdi abi või nõuannet?

Küsi meilt!