Euroopa Noorteportaal
Teave ja võimalused noortele kogu Euroopas.

AMBER Alert in Nederland en in Europa

'The Plague vs Child Protection': Why Europe needs a harmonised child protection strategy

Een door Nederland in Europa geïntroduceerd initiatief dat eigenlijk uit Amerika komt. Juist, ingewikkelder kunnen we het niet maken ;) Maar het is iets dat je vast kent: het AMBER Alert.

In Nederland bestaat het AMBER Alert al ruim zes jaar (het is opgericht op 11 november 2008). Het is het meest succesvolle en grootste crowdsourcing initiatief van ons land. En niet alleen in ons land, ook in Europa.

Want wist je dat er ook een AMBER Alert Europe is? Nederland heeft dit initiatief mee opgestart en door de Europese variant stopt een AMBER Alert nu niet meer bij onze landsgrens maar kan er in heel Europa tegelijkertijd worden uitgekeken naar vermiste kinderen.

 

Crowdsourcing

Crowdsourcing betekent dat een crowd samen iets mogelijk maakt, meestal kostenloos. In dit geval kijkt iedereen samen uit naar vermiste of ontvoerde kinderen en helpen zoveel mogelijk mensen dit kind snel op te sporen. Niet alleen professionals van de politie of kinderbescherming dus, juist gewone mensen kunnen het verschil maken als het om crowdsourcing gaat.

 

Wat was een AMBER Alert ook alweer?

In het kort, een AMBER Alert is een alarmbericht van de politie dat wordt verstuurd als er een kind ontvoerd wordt of vermist raakt. Met een AMBER Alert geeft de politie aan dat ze vreest dat het leven of de gezondheid van het kind gevaar loopt en dat er daarom veel aandacht naar uit moet gaan. Als de Nederlandse politie een AMBER Alert verstuurd, is de foto van het kind waar het om gaat direct overal te zien: op de televisie, op de snelweg, op reclameschermen en op heel veel websites. Maar je kunt ook een persoonlijk alarmbericht ontvangen, zo worden er ruim 2 miljoen AMBER Alerts verstuurd o.a. via sms, mail en social media.

 

Europese alertheid

Het hoeft gelukkig niet zo vaak te gebeuren maar soms is er Europese alertheid nodig. AMBER Alert Europe is een EU-breed initiatief dat een zogenaamd Child Rescue Alert-systeem wil ontwikkelen in alle EU lidstaten. Zo is meteen heel Europa op de hoogte van een ontvoering of vermissing. Er moet dan wel een vermoeden zijn dat het kind de landsgrenzen van het land waarin het vermist is geraakt over is gegaan.

De Europese Commissie heeft inmiddels een standaard set van regels bij alarm slaan, die alle lidstaten kunnen gebruiken om zelf een alarmberichten systeem op te zetten als dat er nog niet is in hun land.

 

Avaldatud: Kolmap, 03/12/2014 - 16:43


Tweet Button: 

Lingid


Info for young people in the western balkans

Vajad eksperdi abi või nõuannet?

Küsi meilt!