Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Interpol

Photo by: Kevin Dooley https://www.flickr.com/photos/pagedooley/
Wist je dat de politie ook samenwerkt op Europees en zelfs mondiaal niveau? Yep, via Interpol!

Wat is Interpol?

Interpol is ’s werelds grootste internationale politieorganisatie. Voor maar liefst 190 'leden' (eigenlijk zijn leden meteen hele landen) zorgt Interpol voor een internationale database van gegevens, betrouwbare methoden om goed onderzoek te doen en nog veel meer. Bijvoorbeeld samenwerking tussen verschillende landen als er internationale criminelen worden gezocht of gestolen spullen over de grens worden gesmokkeld.

 

Maar Interpol moet wel onafhankelijk blijven. Het mag alle landen die lid zijn helpen maar nooit partij kiezen of zich mengen in een conflict dat zich in een land afspeelt dat lid is.

 

Bekijk het maar!

INTERPOL Connecting Police for a Safer World

 

National Central Bureaus (NCBs)

 

Elk land dat lid is van de Interpol familie heeft een landelijk politiebureau dat dat land linkt aan het wereldwijde netwerk dat Interpol heeft. Dit National Central Bureau zorgt ervoor dat Interpol toegang heeft tot de nationale databank met gegevens van dat land én dat het land op haar beurt gebruik kan maken van de services en gegevens die Interpol in huis heeft.

 

Dagelijks werk van Interpol?

 

Dit zijn de vier belangrijkste speerpunten van het netwerk:

 

1.       Een veilig wereldwijd politie-informatiesysteem

 

Alle 190 landen zijn gekoppeld in dit systeem en kunnen samen gebruik maken van alle gegevens en kennis die in de nationale databanken van individuele landen verzameld zijn. Daarnaast werken er ook veel onderzoekers bij Interpol die het systeem van de meest actuele informatie voorzien.

 

2.       24/7 helpdesk voor landelijke politiekorpsen

 

Interpol staat dag en nacht klaar voor alle landelijke politiebureaus in de 190 lidstaten. Is er een misdaad gepleegd en is de dader voortvluchtig over de landsgrens heen, dan kan het politiebureau Interpol inschakelen voor ondersteuning. Maar ook als ze willen weten of er internationale kennis is over een bepaald onderwerp dan helpt Interpol.

 

3.       Innovatie en onderzoek

 

Er worden bij Interpol ook nieuwe methoden om zaken op te lossen of bijvoorbeeld cybercrime tegen te gaan ontwikkeld. Alle leden kunnen daar dan hun voordeel mee doen. Interpol verzorgt ook internationale trainingen en seminars.

 

4.       Helpen bij het identificeren van misdaden en criminelen

 

Dit ligt voor de hand. Er is natuurlijk een enorme internationale database met gezochte personen en gestolen voorwerpen en deze wordt door Interpol onderhouden. Dat is al een dagtaak op zich. Door deze database kunnen criminelen sneller opgespoord en gearresteerd worden. Door de internationale insteek kunnen zelfs voortvluchtigen, die naar een ander land reizen en zo denken te ontkomen, terug worden gevonden.

Gepubliceerd: Di, 30/09/2014 - 15:14


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!