Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

I-beam: hoe maak je hout echt duurzaam?

pallet couch
Photo by: Jodimichelle http://www.flickr.com/photos/jodimichelle/
Duurzaamheid, je wordt er zowat mee ‘doodgegooid’. Alles moet goed zijn voor het milieu en lang mee gaan. Maar wist je dat duurzaamheid soms gewoon op je ligt te wachten in de vorm van iets wat je nou niet meteen als duurzaam zou betitelen?

Een pallet bijvoorbeeld? Ja, zo’n houten ding waar grote stapels kratten of bouwmaterialen op vervoerd worden. Een aantal planken op een slimme manier op en in elkaar gezet, maar duurzaam?

 

Wel in het geval van I-beam: een supergaaf Amerikaans idee! Het idee is simpel, van pallets die niet meer gebruikt worden om dingen op te vervoeren maak je gewoon een huisje. Een bijna kosteloos, duurzaam, houten huis waar je écht in kunt wonen.

 

Oorspronkelijk waren deze ingenieuze huisjes gemaakt van pallets, bedacht voor vluchtelingen in Kosovo. In plaats van tenten wilden de makers de vluchtelingen een stevig huisje geven én meteen ook honderdduizenden pallets hergebruiken die anders maar in de openhaard zouden verdwijnen.

 

Want wist jij dat alleen De Verenigde Staten in anderhalf jaar tijd al genoeg gebruikte pallets produceren om alle vluchtelingen ter wereld (en dat zijn er 33 miljoen) van een huis te voorzien?! Die pallets hebben nu een duurzame bestemming gevonden, hergebruiken maar.

 

Geniaal gevonden of niet? Inmiddels is zo’n huisje ook voor jou een optie. Het I-beam huis bouw je gemakkelijk zelf met gebruikte pallets en het bouwplan dat 75 dollar kost, bijna zonder gereedschap. Een duurzaam tuinhuisje of een klimaatneutraal hondenhok, dat maak je dus in één dag zelf. Hier kun je het bouwplan downloaden. Heb jij ergens nog zo’n mooi idee ontdekt? Laat het ons weten via www.facebook.com/EurodeskNL!

Gepubliceerd: Do, 13/03/2014 - 11:58


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!